Reklama

Paul Bertrand Crocus L’Atelier

Powiedzmy sobie szczerze – życie smakosza byłoby o wiele nudniejsze, gdyby nie owocna współpraca mistrzów sztuki kulinarnej.

Publikacja: 25.02.2016 18:12

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Nawet jeśli początkowo wydawało się, że nic z niej nie wyjdzie, jak w przypadku Johna Lea i Williama Perrinsa. Ci brytyjscy chemicy poproszeni o odtworzenie smaku indyjskiego sosu stworzyli coś, co nadawało się tylko do wyrzucenia. Porzucili więc miksturę w piwnicy, by po dwóch (!) latach odkryć, że smakuje wyśmienicie. To był początek sosu Worcestershire. Słynna francuska tarta Tatin narodziła się natomiast w restauracji hotelu prowadzonego przez siostry Stéphanie i Caroline. Ta pierwsza podobno przegotowała jabłka, ale nie miała siły ich przyrządzić, więc ratowała deser, piekąc owoce przykryte warstwą ciasta.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Kultura
1 procent od smartfona dla twórców, wykonawców i producentów
Patronat Rzeczpospolitej
„Biały Kruk” – trwa nabór do konkursu dla dziennikarzy mediów lokalnych
Kultura
Unikatowa kolekcja oraz sposoby jej widzenia
Patronat Rzeczpospolitej
Trwa nabór do konkursu Dobry Wzór 2025
Kultura
Żywioły Billa Violi na niezwykłej wystawie w Toruniu
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama