Aktualizacja: 14.07.2016 18:14 Publikacja: 14.07.2016 18:14
Foto: Materiały Promocyjne
Jadąc od mediolańskiego lotniska, jako pierwszą widzimy na szlaku Parmę. Tak, ta od szynki parmeńskiej. Samo miasto, choć miłe, nie należy do najpiękniejszych. Jednak mimo morza turystów warto odnaleźć jedną z tutejszych wędliniarni. Moją ulubioną jest La Prosciutteria na starówce, przy ulicy Luigi Carlo Farini 9, obwieszona szynkami, wędlinami i obłożona kręgami parmezanu. Tu można spróbować najlepszych kulinarnych wizytówek okolicy.
Kolejnym przystankiem jest maleńkie Reggio Emilia, ojczyzna parmezanu. Producentów tego sera zrzeszonych w konsorcjum jest wielu. Na stronach ich stowarzyszenia można zamówić wycieczkę po wybranych serowarniach. Lub pochodzić od knajpki do knajpki i przy kieliszku chłodnego wina popróbować wybranych serów. Byle nie za wiele, bo w miasteczku jest jedna z najcudniejszych włoskich restauracji: Caffe Arti e Mestieri. W pięknym ogrodzie, schowanym pośród renesansowych kamieniczek, pod zielonymi pergolami rozstawione są stoliki. Menu dzieli się na „tradycję" oraz na „ewolucję klasyki". Przeszliśmy przez niemal komplet dań obu menu i z radością powtórzyłabym ten wyczyn, bo wszystko było wspaniałe.
Choć trudno w to uwierzyć, prace tych światowych sław oraz dzieła kilkudziesięciu innych współczesnych artystów...
Wielka majówka w Łazienkach Królewskich trwa do 4 maja. Wszystkie obiekty Łazienek można zwiedzać bezpłatnie. Cz...
Zabytkowe budynki są naszym kulturowym dziedzictwem. Dlatego są one objęte opieką konserwatorów, którzy dbają o...
Ministerstwo Kultury zawiesiło władze STOART, organizacji artystów-wykonawców, która w 2023 r. wypłaciła ponad 5...
Bohaterka filmu "Put Your Soul on Your Hand and Walk" zginęła podczas bombardowania w Palestynie. Razem z nią zg...
Lenovo jest liderem rynku komputerów PC w Polsce. Motorola jest tu jednym z liderów rynku smartfonów.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas