Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 14.07.2016 18:14 Publikacja: 14.07.2016 18:14
Foto: Materiały Promocyjne
Jadąc od mediolańskiego lotniska, jako pierwszą widzimy na szlaku Parmę. Tak, ta od szynki parmeńskiej. Samo miasto, choć miłe, nie należy do najpiękniejszych. Jednak mimo morza turystów warto odnaleźć jedną z tutejszych wędliniarni. Moją ulubioną jest La Prosciutteria na starówce, przy ulicy Luigi Carlo Farini 9, obwieszona szynkami, wędlinami i obłożona kręgami parmezanu. Tu można spróbować najlepszych kulinarnych wizytówek okolicy.
Kolejnym przystankiem jest maleńkie Reggio Emilia, ojczyzna parmezanu. Producentów tego sera zrzeszonych w konsorcjum jest wielu. Na stronach ich stowarzyszenia można zamówić wycieczkę po wybranych serowarniach. Lub pochodzić od knajpki do knajpki i przy kieliszku chłodnego wina popróbować wybranych serów. Byle nie za wiele, bo w miasteczku jest jedna z najcudniejszych włoskich restauracji: Caffe Arti e Mestieri. W pięknym ogrodzie, schowanym pośród renesansowych kamieniczek, pod zielonymi pergolami rozstawione są stoliki. Menu dzieli się na „tradycję" oraz na „ewolucję klasyki". Przeszliśmy przez niemal komplet dań obu menu i z radością powtórzyłabym ten wyczyn, bo wszystko było wspaniałe.
4 czerwca w siedzibie Instytutu Wzornictwa Przemysłowego w Warszawie odbyła się Gala Finałowa 18. edycji konkurs...
Panoramiczna wystawa stu lat sztuki rumuńskiej w MCK w Krakowie jest pierwszym w Polsce tak obszernym pokazem ki...
Ewa Dałkowska, jedna z najwybitniejszych aktorek swojego pokolenia, odeszła po ciężkiej chorobie w wieku 78 lat.
VELUX Polska, obchodząca w tym roku 35-lecie obecności na rynku jest jedną z tych firm, które współtworzyły polską branżę budowlaną. Od podstaw budowała kategorię użytkowych poddaszy, inwestując w przemysł, rozwijając lokalnych dostawców i kształtując standardy zrównoważonego rozwoju.
Wojciech Chmielarz, gwiazda polskich powieści kryminalnych, w podkaście „Rzecz o Książkach” opowiada o swoim naj...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas