Reklama

Włochy szynką i serem płynące

Choć latem turystycznie najmodniejszą częścią Włoch jest Toskania, warto odwiedzić także inne skarbnice pejzaży, zabytków i smaków. Celem mojej ostatniej podróży była Emilia-Romania. Bezpośrednim magnesem była Osteria Francescana, opisywana tydzień temu, ale ścieżka smaku wiodąca od Parmy do Bolonii była również warta grzechu.

Publikacja: 14.07.2016 18:14

Włochy szynką i serem płynące

Foto: Materiały Promocyjne

Jadąc od mediolańskiego lotniska, jako pierwszą widzimy na szlaku Parmę. Tak, ta od szynki parmeńskiej. Samo miasto, choć miłe, nie należy do najpiękniejszych. Jednak mimo morza turystów warto odnaleźć jedną z tutejszych wędliniarni. Moją ulubioną jest La Prosciutteria na starówce, przy ulicy Luigi Carlo Farini 9, obwieszona szynkami, wędlinami i obłożona kręgami parmezanu. Tu można spróbować najlepszych kulinarnych wizytówek okolicy.

Kolejnym przystankiem jest maleńkie Reggio Emilia, ojczyzna parmezanu. Producentów tego sera zrzeszonych w konsorcjum jest wielu. Na stronach ich stowarzyszenia można zamówić wycieczkę po wybranych serowarniach. Lub pochodzić od knajpki do knajpki i przy kieliszku chłodnego wina popróbować wybranych serów. Byle nie za wiele, bo w miasteczku jest jedna z najcudniejszych włoskich restauracji: Caffe Arti e Mestieri. W pięknym ogrodzie, schowanym pośród renesansowych kamieniczek, pod zielonymi pergolami rozstawione są stoliki. Menu dzieli się na „tradycję" oraz na „ewolucję klasyki". Przeszliśmy przez niemal komplet dań obu menu i z radością powtórzyłabym ten wyczyn, bo wszystko było wspaniałe.

Perłą w koronie tego regionu jest Modena. Stąd pochodzi Ferrari, Maserati, Ducati i ocet balsamiczny. Moim zdaniem ten ostatni zasługuje na najwięcej uwagi. Dopieszczany przez nawet pół wieku, doglądany, przelewany z beczki do beczki, oddaje na podniebieniu całą włożoną weń miłość acetaiów. Te najlepsze kosztują fortunę, ale warte są każdej ceny. Nic tak nie przywoła smaku wakacji, jak łyżeczka balsamico w ciemny zimowy wieczór.

Szlak zamyka Bolonia z mortadelą, słynnym ragu alla bolognese oraz najstarszym uniwersytetem świata. Znana jest z najdłuższych podcieni i arkad w Europie. Jednak tłumy turystów i wszechobecna woń uryny odbierają zarówno apetyt, jak i przyjemność zwiedzania tego malowniczego miasta. Najbardziej klimatycznym miejscem jest odchodząca od głównego placu wąziutka Via Pescherie Vecchie, cała zastawiona stolikami okolicznych wyszynków serwujących na ogromnych deskach mortadele i inne frykasy. Na jej końcu jest filia słynnego sklepu Eataly, pełnego starannie wyselekcjonowanych włoskich smakołyków i najlepszych publikacji gastronomicznych.

Mało jest tak bogatych w kulinarną różnorodność ziem. Tu filozofia „kilometra zero" istnieje od zawsze, jest jedyną zrozumiałą metodą myślenia o kuchni. To nie moda, to serce, historia i... oczywistość. Przygotowując najdłuższe nawet menu pełne najbardziej wyszukanych dań, kucharze mogą poprzestać na dobieraniu produktów z najbliższej okolicy. Ani im inspiracji nie zabraknie, ani gościom się nie będzie nużyć. A po niezapomnianych biesiadach wystarczy raptem półtorej godziny, aby przemieścić się na plażę. Do wyboru Morze Śródziemne na zachodzie, Adriatyk na wschodzie i jezioro Garda na północy. Które wybrać? Życzę tylko podobnych dylematów.

Reklama
Reklama

Autorka jest redaktor naczelną „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau

Rekomendacja "Gault&Millau"

Włoska robota. Więcej w „Żółtym Przewodniku"

- Basico, Warszawa

Szef kuchni Adam Przybysz

Żeglującym w odmętach Nowego Wilanowa (zwanego także Lemingradem), głodnym i spragnionym drogę oświetla Basico. To przestronne, acz przytulne miejsce, w tajemniczy sposób godzi przeciwieństwa. Otóż winiarnia sprawnie koegzystuje z częścią (dosłownie) bawialną, a rzeszy dorosłych popijających wino zdaje się nie przeszkadzać szczebiot dzieci i gwar zabaw.

Basico stworzył muzyk, gitarzysta i kompozytor Marek Kościkiewicz wraz z żoną. Za sterami otwartej kuchni stanął Adam Przybysz, który przez wiele lat gotował w jednej z najbardziej znanych włoskich restauracji w Warszawie – Chianti. Tu prezentuje dużą swobodę i pasję, zgrabnie dopasowując menu do tego, co dostawcy przywieźli danego dnia.

Reklama
Reklama

Karta to przegląd znanych i lubianych dań włoskich. Ponadto dzienne menu wypisane jest kredą nad barem, razem z nazwami serwowanych tego dnia win na kieliszki. I nie byłoby w tym miejscu nic nadzwyczajnego, gdyby nie perfekcyjne wykonanie potraw. Makarony ugotowane w punkt, sosy wyraziste i aromatyczne, ryby świeże i starannie skomponowane z sosami i dodatkami, przemyślany wybór win zajmujących regały na ścianach. To znakomite miejsce na biesiady rodzinno-towarzyskie. Wszystko tu jest bezpretensjonalnie przyjemne: jedzenie, wino, atmosfera i muzyka. Oraz ogródek w ciepłe dni.

PSST! Uwaga, menu deserów figuruje na tablicy przy otwartej kuchni. Warto się spieszyć z zamówieniami, bo te najsmaczniejsze szybko znikają!

11/20

Włoska/Rodzinna

Branickiego 11

02-972 Warszawa

Reklama
Reklama

tel.     +48 22 115 05 05        

+48 572 977 941

www.basico.pl

Czynne

niedz.–czw. 12.00–22.00

Reklama
Reklama

pt.–sob. 12.00–23.00

Średnie ceny

przystawka  25 zł

danie główne         41 zł

deser  19 zł

Reklama
Reklama

 

Płatność kartą

Visa MC AmEx

- Lo Scrigno dei Sapori Italiani, Kraków

Szef kuchni Benedykt Kornaś

Reklama
Reklama

Lo Scrigno dei Sapori Italiani znaczy „szkatułka włoskich smaków”. Położona na ulicy św. Tomasza, o kilka kroków od Rynku Głównego, jest doskonałym miejscem na przystanek po spacerze czy zwiedzaniu. Szefuje tutaj Benedykt Kornaś, który zastąpił Toskańczyka Maurizio Bocci. Tworzy wykwintną i elegancką kuchnię włoską.

Wnętrze restauracji lśni stylowymi nakryciami, złotymi obrusami i łagodnym światłem świec. Kameralna antresola oferuje nastrój dyskretny, sprzyjający romantycznym wyznaniom lub przyjacielskim pogawędkom.

To świetne miejsce dla miłośników ryb i owoców morza – dwa razy w tygodniu są specjalnie sprowadzane z Włoch. Wśród przystawek zachwycają niezwykle delikatne małże św. Jakuba, smażone z krewetkami, serwowane na sosie z owoców egzotycznych. Wielbiciele dań mięsno-warzywnych znajdą w karcie millefoglie di melanzane. Jest to kompozycja (w formie wieżyczki) grillowanego bakłażana z gotowaną szynką i bawolą mozzarellą, o wyraźnym aromacie trufli. Wśród dań głównych klasyczna tagliata, czyli lekko obsmażona i pokrojona w plastry polędwica wołowa. Mięso jest kruche i wyśmienitej jakości, a podane nietypowo: zamiast rukoli, pomidorków koktajlowych i parmezanu w roli dodatku występują duszone polskie borowiki. Lo Scrigno to również włoska enoteka. Można tu degustować między innymi wina i destylaty Villa de Varda z północnego Trydentu; ceny trunków bardzo rozsądne.

PSST! W restauracji można zaopatrzyć się we włoskie sery i wędliny, wino i grappę na wynos.

12/20

Włoska/Elegancka

św. Tomasza 19/5

16-022 Kraków

tel. +48 798 835 343

www.restauracjakrakow.com

Czynne

codziennie 13.00–24.00

Średnie ceny

przystawka  40 zł

danie główne         62 zł

deser  20 zł

 

Płatność kartą

Visa MC

- Mamma Marietta, Warszawa

Szef kuchni Andrea Scarantino

Dla Sycylijczyków rodzina jest najważniejsza na świecie. Restauracja Andrei Scarantino i Żanety Pereiry to hołd dla mamy szefa kuchni Marietty, jego pierwszej kulinarnej mentorki. Potem byli mistrzowie, m.in. słynny Marco Pierre White. Do Polski Andrea przyjechał w 2006 r. Gotował w stołecznych restauracjach Venti Tre, Bellini, Gar, Venezia, aby po pięciu latach wreszcie otworzyć własne miejsce.

Kuchnia Scarantino to smaki Sycylii. Opiera się na świeżych, dobrej jakości produktach, a sezonowo proponuje takie rarytasy jak np. kwiaty cukinii. Specjalnością szefa są ryby i owoce morza, choć królik w sosie śmietanowo-rozmarynowym z nutką białego wina nie ma sobie równych.

Do restauracji, jak do mamy, przyjść można zawsze. Na obiad, na kolację, na szybki posiłek po pracy. Albo zamówić telefonicznie i podjechać po dania na wynos. Można też usiąść w niewielkiej sali lub w ogródku i sączyć sycylijskie wino. Lub też zamówić aksamitną, śmietankową burratę z pomidorami i świeżą bazylią czy chrupiącą margheritę pachnącą słodkimi pomidorami i oliwą. W karcie znajdziemy kilka dań „rodzinnych”: gnocchi mamy Marietty, tiramisu babci, a także deser z mascarpone zadedykowany synowi szefa – Leonardo. Fondant czekoladowy należy za to zadedykować każdemu, kto kocha chrupiącą skórkę i płynące, intensywnie czekoladowe wnętrze. O Mamma!

PSST! W sezonie w ogródku restauracyjnym stoi wózek z pysznymi rzemieślniczymi lodami z lodziarnia.com.

11,5/20

Włoska/Swobodna

Wołoska 74A

02-507 Warszawa

tel. +48 22 880 00 71

www.mammamarietta.com

Czynne

codziennie 12.00–23.00

kuchnia:codziennie do 22.30

Średnie ceny

przystawka  19 zł

danie główne         35 zł

deser  19 zł

 

Płatność kartą

Visa MC AmEx

- Pinola, Wrocław

Szef kuchni Piotr Arasymowicz

Lokal znajduje się daleko poza centrum Wrocławia, w małej galerii handlowej na osiedlu Gaj. Wejścia do niego są dwa: przez galerię i bezpośrednio z ulicy. Przed tym drugim urządzono spory taras. Wnętrze jest komfortowe i zapewnia gościom intymność: podzielono je na małe sekcje, niektóre stoliki są też na podwyższeniach. W ciągu dnia spore okna zapewniają dobre doświetlenie, a wieczorem miłe światło stwarza kameralną atmosferę. Pinola reklamuje się hasłem „Kuchnia na widoku” (tak brzmi rozszerzenie nazwy) i nie jest to tylko pusty slogan. Kuchnia rzeczywiście jest otwarta, można obserwować jej pracę i pogadać z kucharzami, którzy są do tego bardzo chętni.

Pinola serwuje specjały kuchni śródziemnomorskiej, w szczególności włoskiej, choć zdarzają się wycieczki do innych tradycji kulinarnych. Jest tutaj duży wybór pizz i makaronów – co ważne, przygotowywanych od początku do końca na miejscu. Z wizyty w restauracji będą również zadowoleni mięsożercy, a nawet wielbiciele podrobów. Bardzo zachęcająca jest wątróbka, którą serwuje się na dwa sposoby: jako przystawkę w ciemnym czeskim piwie Litovel, z glazurowaną gruszką i prażonymi migdałami, bądź też jako danie główne – z żubrówką, purée z pieczonej pietruszki, glazurowanym jabłkiem, cebulką i trawą żubrową.

PSST! Warto zabrać ze sobą dzieci. W menu przygotowano dla nich kilka potraw, kucharze mogą też ugotować coś na życzenie.

11/20

Włoska/Rodzinna

Świeradowska 51/5750-559 Wrocław

tel. +48 733 180 101

www.pinola.pl

Czynne

niedz.–czw. 12.00–22.00

pt.–sob. 12.00–23.00

Średnie ceny

przystawka  23 zł

danie główne         34 zł

deser  15 zł

 

Płatność kartą

Visa MC AmEx

- La Cucina Ristorante, Gdańsk

Szef kuchni Grzegorz Nakrajnik

Restauracja urządzona jest w jasnych i miłych barwach. Po bokach baru wiszą tablice, na których wypisane są kredą dania dnia – często ciekawsze niż te w karcie. La Cucina to dobre miejsce na lunch albo spotkanie ze znajomymi.

W menu kapitalny móżdżek cielęcy z rabarbarem. Porcja obfita, połączenie niespotykane, móżdżek idealnie miękki, a jego smak świetnie ożywiony kwaskowatością rabarbaru. Należy także spróbować kotlecików jagnięcych lub polędwicy wołowej – mięso jest wysokiej jakości, kupowane od zaprzyjaźnionego z restauracją rzeźnika. Godne uwagi są też ryby. Smażona sieja była jędrna i sprężysta, a towarzyszyły jej warzywa i ziemniaczane purée. Restauracja serwuje chętnie zamawiane pizze, które są okazałe, kolorowe i apetyczne. W karcie nie brak past. Niektóre są robione na miejscu – warto o nie zapytać obsługę.

La Cucina ma niezłą kartę win. Są tu butelki nie tylko z Włoch, lecz też np. z Turcji (czerwone K of Kapadokia z regionalnych odmian winogron öküzgözü i bogazkere). Na zakończenie posiłku można się napić fernetu lub grappy – dostępna jest tu na przykład ceniona przez znawców Jacopo Poli. Są także produkty destylarni Giare, wytwarzane z wytłoczyn winogron konkretnych szczepów: gewürztraminer, chardonnay lub tych pozostałych po produkcji amarone – znanego wina z apelacji Valpolicella.

PSST! W menu dziecięcym nie brak włoskich potraw o delikatniejszym smaku, np. spaghetti bolognese czy napoli.

12/20

Międzynarodowa/Swobodna

Szeroka 8680-835 Gdańsk

tel. +48 58 573 34 44

www.lacucina.pl

Czynne

niedz.– czw. 12.00–22.00

pt.–sob. 12.00–23.00

Średnie ceny

przystawka  28 zł

danie główne         50 zł

deser  18 zł

 

Płatność kartą

Visa MC AmEx

 

 

 

 

 

Kultura
Sztuka 2025: Jak powstają hity?
Kultura
Kultura 2025. Wietrzenie ministerialnych i dyrektorskich gabinetów
Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Kultura
Pierwsza artystka z niepełnosprawnością intelektualną z Nagrodą Turnera
Kultura
Karnawał wielokulturowości, który zapoczątkował odwilż w Polsce i na świecie
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama