Reklama
Rozwiń

Zupy Karola Okrasy

Publikacja: 30.09.2011 01:05

Zupy Karola Okrasy

Foto: First Class

Składniki:

Pesto pomidorowe:

 

Sposób przygotowania:

Obierz pietruszkę, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki.

Do misy robota Cooking Chef wlej 0,5 l wody, zamontuj koszyk do gotowania na parze, ułóż na nim pietruszkę, ustaw temp. na maksimum i ugotuj ją na parze do miękkości.

Gruszki  obierz i pokój na ćwiartki, wycinając z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój  je w małą kostkę. W misie robota zamontuj mieszadło uniwersalne. Powoli mieszając rozpuść w misie miód, a następnie  uduś  w nim gruszki – do momentu, aż zaczną się rozpadać. Do całości wlej sok  z jednej cytryny i dodatkowo startą skórkę z połowy cytryny. Dodaj ugotowaną pietruszkę i wszystko zalej bulionem. Następnie do misy wrzuć soczewicę i wszystko gotuj do miękkości. Całość, przy pomocy blendera ręcznego  (Triblade) zmiksuj na gładko i dopraw śmietanką, pieprzem oraz imbirem.

W oddzielnym naczyniu, przy pomocy blendera zmiksuj  pomidory z pozostałymi składnikami. Masa powinna być jednolita, o konsystencji gęstej śmietany.

Zupę podawaj delikatnie polaną pesto pomidorowym.

 

(Autor: Karol Okrasa)

Składniki:

Pesto pomidorowe:

Pozostało jeszcze 98% artykułu
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem