Reklama
Rozwiń

Francuskie smaczki

Czy może być coś bardziej uwodzicielskiego niż francuska kolacja? Wspaniale nakryte stoły, nastrojowa muzyka, świece, szampan pobłyskujący w kieliszkach tysiącami bąbelków. I doskonała kuchnia, podbijająca serca i podniebienia wyrafinowaniem smaków i aromatów.

Publikacja: 10.03.2016 18:02

Francuskie smaczki

Foto: 123RF

Ten idylliczny obrazek nadal można zobaczyć w tysiącach tradycyjnych restauracyjek i brasserii w całej Francji, choć coraz mniej osób ma czas na celebrowanie kolacji w pełnej krasie.

Aby chronić ten jeden z najcenniejszych skarbów francuskiej kultury, tradycyjna kolacja składająca się z aperitifu, co najmniej jednej przystawki, dania rybnego, dania mięsnego, serów, deseru i digestifu została kilka lat temu wpisana na Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Wszak sztuka kulinarna to jeden z najlepszych i najbardziej wyrazistych nośników kultury krajów i narodów.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Patronat Rzeczpospolitej
Gala 50. Nagrody Oskara Kolberga już 9 lipca w Zamku Królewskim w Warszawie
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Kultura
Biblioteka Książąt Czartoryskich w Krakowie przejdzie gruntowne zmiany
Kultura
Pod chmurką i na sali. Co będzie można zobaczyć w wakacje w kinach?
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta