Francuskie smaczki

Czy może być coś bardziej uwodzicielskiego niż francuska kolacja? Wspaniale nakryte stoły, nastrojowa muzyka, świece, szampan pobłyskujący w kieliszkach tysiącami bąbelków. I doskonała kuchnia, podbijająca serca i podniebienia wyrafinowaniem smaków i aromatów.

Publikacja: 10.03.2016 18:02

Francuskie smaczki

Foto: 123RF

Ten idylliczny obrazek nadal można zobaczyć w tysiącach tradycyjnych restauracyjek i brasserii w całej Francji, choć coraz mniej osób ma czas na celebrowanie kolacji w pełnej krasie.

Aby chronić ten jeden z najcenniejszych skarbów francuskiej kultury, tradycyjna kolacja składająca się z aperitifu, co najmniej jednej przystawki, dania rybnego, dania mięsnego, serów, deseru i digestifu została kilka lat temu wpisana na Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Wszak sztuka kulinarna to jeden z najlepszych i najbardziej wyrazistych nośników kultury krajów i narodów.

W zeszłym roku dla jej propagowania, a jednocześnie kontynuując tradycję Kolacji Epikura, wymyśloną ponad 100 lat temu przez Augusta Escoffiera, jednego z geniuszy światowej gastronomii, powołano do życia inicjatywę Gout de France/Good France. Celem jest popularyzacja pięknej kultury kulinarnej Francji, a patronuje jej współczesny legendarny szef kuchni Alain Ducasse.

Pomysł jest cudowny w swojej prostocie i elegancji: jednego wieczoru, 21 marca, w ponad 1500 restauracjach na pięciu kontynentach najwybitniejsi szefowie kuchni przygotują specjalne, tradycyjne francuskie menu dla swoich gości. Kreacje na talerzach odzwierciedlać będą francuskie inspiracje każdego z gotujących szefów, wspólnym zaś mianownikiem pozostanie charakterystyczny układ posiłku. Dziesiątki tysięcy gości rozpoczną wieczór od kieliszka aperitifu, po czym będą celebrować wielodaniowy, starannie przygotowany posiłek.

Po ubiegłorocznym sukcesie w tym roku odbędzie się druga edycja Gout de France/Good France. Przedsięwzięciu patronują Ambasady Francji we wszystkich krajach, a „Żółty Przewodnik" Gault & Millau ma zaszczyt partnerować mu w Polsce. Inicjatywę objęła patronatem „Rzeczpospolita".

W Polsce w tym roku świętować będziemy prawdziwy sukces – polscy szefowie kuchni stanowią, zaraz po Francji, najliczniejszą grupę biorącą udział w wydarzeniu! Daleko w tyle zostawiliśmy takie mocarstwa kulinarne, jak: Włochy, Japonię, Brazylię czy Meksyk. To kolejny ważny krok na drodze umacniania naszej pozycji na mapie światowych kulinariów. Brawa dla polskich szefów!

Aż w 93 restauracjach w całej Polsce goście, którym uda się zarezerwować stolik, będą rozpieszczani tysiącami ostryg, niezliczonymi kreacjami z delikatnego foie gras, wspaniałymi langustynkami, przegrzebkami, ślimakami, a nawet żabimi udkami. Poleją się hektolitry przednich win, a niezapomniany aromat francuskich serów długo będzie unosić się w powietrzu, deserom zaś towarzyszyć będą tradycyjnie koniaki i likiery.

W poniedziałek, 21 marca, Paryż zawita do 93 restauracji w całej Polsce. I wyjątkowo w miejsce polecanych co tydzień pięciu restauracji na www.rp.pl zamieszczamy pełną listę restauracji, w których będzie można tego wieczoru ucztować we francuskim stylu. Zapraszamy do celebrowania tego wieczoru razem z nami!

Pierre Buhler jest ambasadorem Republiki Francuskiej w Polsce Justyna Adamczyk jest redaktor naczelną „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau

1    ATELIER AMARO, Warszawa, Agrykola 1

2    BISTRO DE PARIS, Warszawa, Plac Piłsudskiego 9

3    Bistro la Cocotte, Warszawa, Mokotowska 12

4    Brasserie Warszawska, Warszawa, Górnośląska 24

5    Bubbles, Warszawa, Plac Piłsudskiego 9

6    DOM, Warszawa, Mierosławskiego 12

7    Elixir by Dom Wódki, Warszawa, Plac Teatralny, Wierzbowa 9/11

8    kaskrut, Warszawa, Poznańska 5

9    Le Bistro Rozbrat, Warszawa, Rozbrat 44A

10    Le Victoria Brasserie Moderne, Warszawa, Królewska 11

11    L'enfant Terrible, Warszawa, Sandomierska 13

12    MOD, Warszawa, Oleandrów 8

13    Nolita Restaurant, Warszawa, Wilcza 46

14    NOVO SQUARE LOUNGE BAR, Warszawa, 1 Sierpnia 1

15    Opasły Tom, Warszawa, Foksal, 17

16    RESTAURACJA CONCEPT 13, Warszawa, Bracka  9

17    Restauracja Strefa, Warszawa, Próżna 9

18    Senses, Warszawa, Bielańska 12

19    Tamka43, Warszawa, Tamka 43

20    Winosfera, Warszawa, Chłodna 31

21    Z57 Restaurant, Warszawa, Zwycięzców 57

22    Zest by Kibart, Warszawa, Grójecka 70

23    La Fontaine, Kraków, Sławkowska 1

24    Qaulita, Kraków, Wygrana 6

25    Unicus Restaurant, Kraków, św.Marka 20

26    ZaKładka Food & Wine, Kraków, Józefińska 2

27    Bistro 11 Food & Wine, Kraków, Rakowicka 11

28    Gessler, Kraków, Bobrowa 17

29    MAGNES Restaurant, Grill & Lounge, Kraków, św. Tomasza 15

30    Cyrano de Bergerac, Kraków, Sławkowska 26

31    Biała Roza Restaurant, Kraków, Straszewskiego 16

32    TRZY RYBKI, Kraków, Szczepańska 5

33    Receptura, Białystok, św. Rocha 14

34    Restaurant & Bar Cristal, Białystok, Lipowa 3/5

35    Beksien, Bielsko Biała, Piwowarska

36    Restauracja Lunita, Bielsko Biała, Sobieskiego 50

37    Ponidzie Restaurant, Busko-Zdrój, Bohaterow Warszawy 115

38    Villa Calvados, Bydgoszcz, Piotra Skargi 3

39    The Piano Restaurant, Bytom, Strzelców Bytomskich 87c

40    1906 Gourmet Restaurant, Choczewo, Ciekocinko 9

41    Sierakow Manor (Dwór Sieraków), Dobczyce, Sieraków 233

42    A la française, Gdańsk, Spichrzowa 24/1

43    1611 Restaurant, Gdańsk, Bytowska 4

44    Bellevue, Gdańsk, Targ Rybny 10AB

45    Restauracja Filharmonia, Gdańsk, Ołowianka 1

46    Sztuczka, Gdynia, Abrahama 40

47    Krew i Woda, Gdynia, Abrahama 41

48    Przystanek Orłowo, Gdynia, Al Zwycięstwa 237/3

49    Restauracja Kapias, Goczałkowice -Zdrój, Świętej Anny 4

50    Kogut i Kurka, Goczałkowice-Zdrój, Uzdrowiskowa 71

51    Restauracja Lemon, Gródek nad Dunajcem, Gródek nad Dunajcem 83

52    Hotel Spa Laskowo, Jankowice, Raciborska 62

53    Lewy Profil Asnyka, Kalisz, Babina 1

54    Patateria, Karpacz, Linowa 1 B

55    Restauracja Alpejska, Katowice, Ceglana 67

56    Patio-Park, Katowice, Kościuszki 101

57    La Cantina, Katowice, Trzy Stawy 22

58    Cristallo, Katowice, Dworcowa 5

59    Kowall Restaurant & Wine Bar, Kowale, Staropolska 32

60    Palace "Orle", Kozmin, Orla 50

61    Koncertowa Restaurant, Krynica-Zdrój, Piłsudskiego 76

62    "Kolory Wina" (NoBo Hotel*** Łódź), Łódź, Liściasta 86

63    Affogato Restaurant, Łódź, Piotrkowska 90

64    Piotrkowska Klub Zieliński i Syn, Łódź, Piotrkowska 97

65    Lokal, Łódź, Sienkiewicza 61a

66    Four Colors, Łódź, Łąkowa 29

67    Restauracja EGO, Lublin, Grodzka 30

68    PIANO, Lublin, Jana Pawla II 19

69    Spiżarnia Warmińska, Olsztyn, Lelewela 4 a

70    Wieża Ciśnień, Płock, Warszawska 26

71    Zagroda Bamberska, Poznań, Kościelna 43

72    Muga, Poznań, Krysiewicza 5

73    Cucina, Poznań, Wyspiańskiego 26A

74    Restauracja Delicja, Poznań, Plac Wolności 5

75    Zajazd Tusinek, Rozogi, Kolonia 2

76    Aruana Restaurant, Serock/Warszawa, Czesława Miłosza 14a

77    Bulaj, Sopot, Al. Mamuszki 22

78    CYRANO ET ROXANE, Sopot, Boh. Monte Cassino 11

79    Petit Paris,  Sopot, Grunwaldzka 12/16

80    MORSKA, Sopot, Morska,  9

81    Magiel Kulinarny, Sosnowiec, Warszawska 5a

82    Gościniec Salmopolski, Szczyrk, Wiślańska 56A

83    Tawerna Kapitańska, Ścinawa Polska, Ścinawa Polska 38a

84    Sfera By Sebastian Krauzowicz, Toruń, Bulwar Filadelfijski 11

85    Szeroka 9, Toruń, Szeroka 9

86    Smolarnia Restaurant, Trzcianka, Smolarnia 27

87    Restauracja Pod Prosiakiem, Tychy, Armii Krajowej 105 A

88    Szczere pole, Wiązowna, Równa 20

89    Acquario, Wrocław, Heleny Modrzejewskiej

90    DINETTE BISTRO, Wrocław, Powstańców Śląskich 95

91    Food Art Gallery, Wrocław, Księcia Witolda 1/lok.1

92    Questa, Wrocław, Zaolziańska 2

93    Restauracja Marina, Wrocław, Księcia Witolda

Ten idylliczny obrazek nadal można zobaczyć w tysiącach tradycyjnych restauracyjek i brasserii w całej Francji, choć coraz mniej osób ma czas na celebrowanie kolacji w pełnej krasie.

Aby chronić ten jeden z najcenniejszych skarbów francuskiej kultury, tradycyjna kolacja składająca się z aperitifu, co najmniej jednej przystawki, dania rybnego, dania mięsnego, serów, deseru i digestifu została kilka lat temu wpisana na Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Wszak sztuka kulinarna to jeden z najlepszych i najbardziej wyrazistych nośników kultury krajów i narodów.

Pozostało 91% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Kultura
Instytut im. Narutowicza zastąpi Instytut im. Dmowskiego i Paderewskiego
Kultura
Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie ogłasza program otwarcia nowej siedziby
Kultura
Wystawa w MHP: „Potęga opowieści. Od dawnej kroniki do nowoczesnego muzeum”
Kultura
Wakacje z festiwalem Wschód Kultury. Koncerty, wystawy, pokazy filmowe i teatralne
Akcje Specjalne
Dekarbonizacja gospodarki bez wodoru będzie bardzo trudna
Kultura
„Gwiezdne wojny: Akolita”, czyli dlaczego Putin ma kim manipulować
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja może być wykorzystywana w każdej branży