Reklama
Rozwiń
Reklama

Francuskie smaczki

Czy może być coś bardziej uwodzicielskiego niż francuska kolacja? Wspaniale nakryte stoły, nastrojowa muzyka, świece, szampan pobłyskujący w kieliszkach tysiącami bąbelków. I doskonała kuchnia, podbijająca serca i podniebienia wyrafinowaniem smaków i aromatów.

Publikacja: 10.03.2016 18:02

Francuskie smaczki

Foto: 123RF

Ten idylliczny obrazek nadal można zobaczyć w tysiącach tradycyjnych restauracyjek i brasserii w całej Francji, choć coraz mniej osób ma czas na celebrowanie kolacji w pełnej krasie.

Aby chronić ten jeden z najcenniejszych skarbów francuskiej kultury, tradycyjna kolacja składająca się z aperitifu, co najmniej jednej przystawki, dania rybnego, dania mięsnego, serów, deseru i digestifu została kilka lat temu wpisana na Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Wszak sztuka kulinarna to jeden z najlepszych i najbardziej wyrazistych nośników kultury krajów i narodów.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Kultura
„Halloween Horror Nights”: noc, w którą horrory wychodzą poza ekran
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Kultura
Nie żyje Elżbieta Penderecka, wielka dama polskiej kultury
Patronat Rzeczpospolitej
Jubileuszowa gala wręczenia nagród Koryfeusz Muzyki Polskiej 2025
Kultura
Wizerunek to potęga: pantofelki kochanki Edwarda VIII na Zamku Królewskim
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Kultura
Czytanie ma tylko dobre strony
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama