Chodzi o słodką paprykę mieloną w opakowaniach 20 g, której producentem jest spółka CARUM. Zakwestionowana partia ma numer 1143. Produkt pochodzi z Hiszpanii.

Jak czytamy na stronie GIS w wyniku kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. stwierdzono obecność salmonelli z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano wyżej wymienioną paprykę słodką mieloną.

Czytaj także: GIS ostrzega przed Mielonką tyrolską. Wykryto bakterie

GIS ostrzega, że pałeczki salmonelli są odporne nawet na długie przechowywanie suchego produktu. Spożycie zanieczyszczonej żywności może wywołać zatrucie pokarmowe.

Firma CARUM zabezpieczyła pozostały w magazynie produkt zarówno w opakowaniach zbiorczych, jak i tych pakowanych po 20 g. Spółka rozpoczęła wycofywanie zakwestionowanej partii produktu z rynku. Nad procedurą usuwania papryki z obrotu czuwają organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zdaniem GIS produkt nie powinien być spożywany, szczególnie bez obróbki cieplnej. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.