Reklama
Rozwiń
Reklama

Nestle kończy produkcję innowacyjnych batoników. Nie było na nie chętnych

Szwajcarski koncern Nestle poinformował, że nie będzie już produkować batoników czekoladowych o niższej zawartości cukru. Popyt na "zdrowe" batoniki Milkybar Wowsomes okazał się zbyt mały.

Aktualizacja: 14.02.2020 13:33 Publikacja: 14.02.2020 12:28

Nestle kończy produkcję innowacyjnych batoników. Nie było na nie chętnych

Foto: Bloomberg

ula

W marcu 2018 roku Nestle poinformowało o wprowadzeniu na rynek batoników czekoladowych w których znajduje się mniej cukru, ale nadal są ona tak słodkie jak zwykłe batoniki. Innowacyjne rozwiązanie było możliwe dzięki manipulacji tradycyjnym cukrem.

Nestle zapewnia, że metoda jest „naturalna", a naukowcom udało się zmienić strukturę cukru w ten sposób, że szybciej się on rozpuszcza. To z kolei powoduje, że ludzkie kubki smakowe przekazują większe odczucie słodkiego smaku mimo mniejszej ilości cukru.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Ekonomia
Świętujący swe 60-lecie PONAR Wadowice zaczyna dwa duże, nowe przedsięwzięcia
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Ekonomia
Zakończył się BraveCamp – tygodniowa akademia przedsiębiorczości dla młodych innowatorów
Ekonomia
Polska dekada innowacji: z akwarium na bezkresne morze
Ekonomia
Dzięki BraveCampowi uczelnie budują przestrzeń do innowacji
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Ekonomia
Polskie MŚP ciągle z potencjałem
Reklama
Reklama