Za trufle białe restauratorzy w Europie Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych płacą nawet po 4,5 tysiąca dolarów za funt (450 gramów). Są więc tak drogie, że niektórzy z nich rezygnują z podawania potraw doprawionych tym rarytasem. Białe trufle są tak aromatycznie, że wystarczy kilka plasterków, bądź kilkanaście wiórków świeżo startych, żeby nadały potrawie niepowtarzalny smak. Oczywiście jak to jest z wyjątkowymi zapachami, nie każdy je toleruje.

— Dzisiaj białe trufle są wyjątkowo drogie. Trzeba za nie zapłacić po 4,5 tysiąca dolarów za funt, podczas gdy w 2019 kosztowały 1,1-1,2 tysiąca — mówi Vittorio Giordano, wiceprezes amerykańskiego importera trufli Urbani Truffles USA. Firma Urbani powstała w 1853 roku w Turynie, ma tam swój sklep i restaurację. A w Polsce prowadzi sklep internetowy.

Czytaj więcej

Gdyby do ceny wołowiny doliczać jej koszt ekologiczny, cena za kilogram przekraczałaby możliwości fi
Wołowina niebawem będzie luksusem jak kawior czy szampan

Dlaczego białe trufle są takie drogie? Bo są kłopoty z łańcuchami dostaw, nie mówiąc o tym, że tego specjału na rynku jest coraz mniej. Do tego dochodzą jeszcze inne problemy, takie jak zmiany klimatu, które spowodowały, że w północnych Włoszech, gdzie jest światowe zagłębie truflowe, latem zrobiło się bardzo gorąco i najczęściej panuje susza. Nie pomaga także i rosnąca popularność ciężkiego czerwonego wina Barolo i pozyskiwanie przez rolników coraz to nowych terenów pod uprawy winorośli, zwłaszcza tych, gdzie wcześniej w Piemoncie zbierano białe trufle. Winorośle są sadzone nawet w pobliżu miejscowości Alba, słynnej z największych truflowych okazów. Restauratorzy obawiają się, że obecne pokolenie jest ostatnim, które ma szansę poznać smak i aromat trufli białej, która już teraz jest mniej pachnąca niż to było kiedyś. Jej egzemplarze są również mniejsze niż jeszcze kilka lat temu.

Risotto z truflami może wkrótce kosztować nawet po 200 euro za porcję — ostrzegają włoscy restauratorzy cytowani przez Bloomberga. Na razie w Mediolanie można je zjeść za 90 euro, co też jest kwotą niebotyczną. W Nowym Jorku w restauracji Benno to danie z trzema płatkami o wadze 3 gramów świeżo startej trufli kosztuje już 100 dolarów. Jeśli ktoś chce iść na całość, to może sobie zamówić jajko sadzone z parmezanem, do tego 5 gramów cennego grzybka i wtedy cena wzrośnie do 275 dolarów. Dwa lata temu za taką ekstrawagancję, w której smak jest tak samo ważny, jak zapach trzeba było zapłacić 175 dol.

Czytaj więcej

Znakomity czas dla miłośników trufli. Rekordowo niskie ceny

Michele Casadei Massari, szef kuchni i właściciel nowojorskiej restauracji Lucciola szykuje się na kupno największej białej trufli, jaką w swojej ofercie będzie miał Urbani. I wierzy, że nie będzie miał problemu z jej sprzedażą, bo jego klienci rozsmakowali się w truflach. I jest przygotowany, że zapłaci ponad 5 tys. dolarów za funt. Ma także pomysł, jak zachęcić klientów, żeby przyszli do jego restauracji. — mówi Nie mają dolarów? To żaden problem. Niech płacą bitcoinami — mówi Michele Casadei Massari.

Czytaj więcej

Włochy: Wylicytował truflę za 85 tysięcy euro