Reklama

Jajecznica za tysiąc złotych? Tak, bo z najdroższymi grzybami świata

Kończy się sezon na czarne trufle letnie i zaczyna czas na wyjątkowy rarytas — trufle białe. Różnica między tymi grzybami jest ogromna w smaku, zapachu, ale przede wszystkim w cenie. Czarne, przy mocnym zaciśnięciu pasa można kupić w Polsce płacąc po niespełna 100 złotych za spory okaz. Zresztą występują one na przykład w Borach Tucholskich.

Publikacja: 20.10.2021 17:40

Jajecznica za tysiąc złotych? Tak, bo z najdroższymi grzybami świata

Foto: Bloomberg

Za trufle białe restauratorzy w Europie Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych płacą nawet po 4,5 tysiąca dolarów za funt (450 gramów). Są więc tak drogie, że niektórzy z nich rezygnują z podawania potraw doprawionych tym rarytasem. Białe trufle są tak aromatycznie, że wystarczy kilka plasterków, bądź kilkanaście wiórków świeżo startych, żeby nadały potrawie niepowtarzalny smak. Oczywiście jak to jest z wyjątkowymi zapachami, nie każdy je toleruje.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Biznes
System kaucyjny w pytaniach i odpowiedziach. Wyjaśniamy, jak to działa
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Biznes
Zmiany we władzach Elektrimu. Wieloletnia menedżerka zamiast Zygmunta Solorza
Materiał Partnera
Jak Veolia dekarbonizuje polskie ciepło
Biznes
Rekord na kolei i czeska konkurencja, rząd Francji ocalał, atak na CCC
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Biznes
Oligarcha stracił superjacht. Złoty fortepian odpłynął w siną dal
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama