Za trufle białe restauratorzy w Europie Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych płacą nawet po 4,5 tysiąca dolarów za funt (450 gramów). Są więc tak drogie, że niektórzy z nich rezygnują z podawania potraw doprawionych tym rarytasem. Białe trufle są tak aromatycznie, że wystarczy kilka plasterków, bądź kilkanaście wiórków świeżo startych, żeby nadały potrawie niepowtarzalny smak. Oczywiście jak to jest z wyjątkowymi zapachami, nie każdy je toleruje.
— Dzisiaj białe trufle są wyjątkowo drogie. Trzeba za nie zapłacić po 4,5 tysiąca dolarów za funt, podczas gdy w 2019 kosztowały 1,1-1,2 tysiąca — mówi Vittorio Giordano, wiceprezes amerykańskiego importera trufli Urbani Truffles USA. Firma Urbani powstała w 1853 roku w Turynie, ma tam swój sklep i restaurację. A w Polsce prowadzi sklep internetowy.
Czytaj więcej
Produkcja wołowiny ma bardzo negatywny wpływ na zmiany klimatyczne. Jej producenci stoją więc przed wyborem: zmienić branżę lub przerzucić się na produkcję innego mięsa. Jedno jest pewne: w przyszłości wołowiny będzie znacznie mniej niż dzisiaj.
Dlaczego białe trufle są takie drogie? Bo są kłopoty z łańcuchami dostaw, nie mówiąc o tym, że tego specjału na rynku jest coraz mniej. Do tego dochodzą jeszcze inne problemy, takie jak zmiany klimatu, które spowodowały, że w północnych Włoszech, gdzie jest światowe zagłębie truflowe, latem zrobiło się bardzo gorąco i najczęściej panuje susza. Nie pomaga także i rosnąca popularność ciężkiego czerwonego wina Barolo i pozyskiwanie przez rolników coraz to nowych terenów pod uprawy winorośli, zwłaszcza tych, gdzie wcześniej w Piemoncie zbierano białe trufle. Winorośle są sadzone nawet w pobliżu miejscowości Alba, słynnej z największych truflowych okazów. Restauratorzy obawiają się, że obecne pokolenie jest ostatnim, które ma szansę poznać smak i aromat trufli białej, która już teraz jest mniej pachnąca niż to było kiedyś. Jej egzemplarze są również mniejsze niż jeszcze kilka lat temu.
Risotto z truflami może wkrótce kosztować nawet po 200 euro za porcję — ostrzegają włoscy restauratorzy cytowani przez Bloomberga. Na razie w Mediolanie można je zjeść za 90 euro, co też jest kwotą niebotyczną. W Nowym Jorku w restauracji Benno to danie z trzema płatkami o wadze 3 gramów świeżo startej trufli kosztuje już 100 dolarów. Jeśli ktoś chce iść na całość, to może sobie zamówić jajko sadzone z parmezanem, do tego 5 gramów cennego grzybka i wtedy cena wzrośnie do 275 dolarów. Dwa lata temu za taką ekstrawagancję, w której smak jest tak samo ważny, jak zapach trzeba było zapłacić 175 dol.