Firmy sektora MSP przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce radzą sobie coraz lepiej, jednak stoją przed wieloma wyzwaniami, które wkrótce mogą stać się kluczowe dla ich perspektywy rozwoju oraz istnienia – informuje Inquiry w komunikacie prasowym.

Z raportu tej firmy wynika, że w Polsce można wyróżnić dwa główne typy małych i średnich producentów, działających w branży przetwórstwa owoców i warzyw. Pierwsze kładą szczególny nacisk na rozwój i funkcjonują zgodnie z przyjętą wieloletnią strategią zarządzania. Na bieżąco śledzą zachodzące zmiany rynkowe i umiejętnie się do nich dostosowują, stopniowo zdobywając pozycję. Firmy tego typu nie obawiają się konkurencji ze strony największych koncernów, gdyż skupiają się na podmiotach zbliżonych do siebie rozmiarem i możliwościami.

Druga grupa to tzw. przedsiębiorstwa zastałe, które w większości prosperują na rynku już od lat 90. Ich działania oparte są przede wszystkim na wyrobach tradycyjnych, trafiających do lokalnych hurtowni i pośredników.

Jak podkreślają autorzy raportu, branża przetwórstwa owoców i warzyw jest czuła na wszelkie zmiany, które mogą wynikać np. z wahań koniunktury na rynku wewnętrznym i rynkach zagranicznych, co przekłada się m.in. na ceny sprzedawanych produktów. Kolejną trudnością, z jaką przychodzi się zmierzyć wielu firmom, jest przestarzały park maszynowy czy brak środków na inwestycje, w tym kampanie marketingowe – podaje Inquiry.

Pomimo zagrożeń i trudności, małe i średnie przedsiębiorstwa mogą budować swoją konkurencyjność, np. na długoletniej tradycji produkcji. Według autorów raportu, dzięki dynamicznemu rozwojowi rynku spożywczego powstają także nowe obszary warte zagospodarowania. Przykładem może być intensywnie rozwijająca się kategoria dań gotowych.