Tradycyjny angielski Stilton w czasie pandemii koronawirusa przeżywa ciężkie czasy. Sprzedaż sera spadła aż o 30 proc. Dla wielu producentów to prawdziwa katastrofa, a analitycy ostrzegają, że wraz z zamykaniem małych wytwórni produkcja tego jedynego, brytyjskiego sera z certyfikatem może zupełnie ustać.

W sprzedaż Stiltona uderzyła nie tylko mniejsza podaż wewnętrzna, ale także wstrzymanie eksportu. Związek branżowy zrzeszający producentów Stiltona Stilton Cheese Makers Association (SCMA), apeluje do Brytyjczyków, by wsparli serowarów i kupowali Stiltona, zamiast innych serów z niebieska pleśnią, pochodzących z importu - informuje BBC.

Producenci nie zaprzestali produkcji Stiltona w czasie pandemii, nie chcąc marnować mleka. Jednak ich magazyny są pełne, co za jakiś czas może stanowić poważny problem i zmusić mleczarzy do wstrzymania produkcji sera, którego nie będą w stanie przechowywać.

Stilton, to typ charakterystycznego pleśniowego sera angielskiego. Jest wytwarzany głównie w hrabstwach Derbyshire, Leicestershire i Nottinghamshire, a jego nazwa pochodzi z miejscowości Stilton w hrabstwie Cambridgeshire. Jest wytwarzany co najmniej od lat 30. XVIII wieku a jego znak towarowy jest chroniony przez prawo Unii Europejskiej. Stiltonem można nazwać ser produkowany tylko w określony sposób i w określonych regionach Wielkiej Brytanii w licencjonowanych mleczarniach.