Reklama

Nestle kończy produkcję innowacyjnych batoników. Nie było na nie chętnych

Szwajcarski koncern Nestle poinformował, że nie będzie już produkować batoników czekoladowych o niższej zawartości cukru. Popyt na "zdrowe" batoniki Milkybar Wowsomes okazał się zbyt mały.

Aktualizacja: 14.02.2020 13:33 Publikacja: 14.02.2020 12:28

Nestle kończy produkcję innowacyjnych batoników. Nie było na nie chętnych

Foto: Bloomberg

ula

W marcu 2018 roku Nestle poinformowało o wprowadzeniu na rynek batoników czekoladowych w których znajduje się mniej cukru, ale nadal są ona tak słodkie jak zwykłe batoniki. Innowacyjne rozwiązanie było możliwe dzięki manipulacji tradycyjnym cukrem.

Nestle zapewnia, że metoda jest „naturalna", a naukowcom udało się zmienić strukturę cukru w ten sposób, że szybciej się on rozpuszcza. To z kolei powoduje, że ludzkie kubki smakowe przekazują większe odczucie słodkiego smaku mimo mniejszej ilości cukru.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Ekonomia
Dzięki BraveCampowi uczelnie budują przestrzeń do innowacji
Ekonomia
Polskie MŚP ciągle z potencjałem
Ekonomia
Open source wspiera profesjonalistów medycznych
Ekonomia
Kredyty gotówkowe a budżet domowy. Jak efektywnie nimi zarządzać?
Ekonomia
Firmy coraz częściej stawiają na prestiż
Reklama
Reklama