Reklama

Dzika uczta

Podróże kształcą – to oczywiste. Jednak niektóre bardziej niż inne, zazwyczaj dzięki niezwykłym spotkaniom. Mnie także dane było w ostatnich dniach doświadczyć objawienia.

Aktualizacja: 30.06.2016 19:08 Publikacja: 30.06.2016 18:25

Dzika uczta

Foto: materiały prasowe

Było nim spotkanie niezwykle barwnej, charyzmatycznej i błyskotliwej doktor Krystyny Stepczyńskiej-Szymczak, wybitnej botaniczki z bydgoskiego Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego. Spotkanie przy jedzeniu oczywiście, znakomitej kolacji przygotowanej przez Justynę Słupską-Kartaczowską, szefową wrocławskich restauracji Monopol i Acquario, do filmu „Mrówki w krewetkach" o japońskiej przygodzie Rene Redzepiego.

Trudno o lepsze towarzystwo do dyskusji po takim seansie. Wszak Noma, poza zaskakiwaniem gości serwowaniem mrówek czy żywych krewetek, stoi głównie roślinami. Często tymi nieoczywistymi, jak tatarak czy liczne kwiaty, bulwy i liście znane wcześniej uważnym spacerowiczom jedynie z widzenia. Tu pomoc merytoryczna doświadczonych i zapalonych botaników jest nieodzowna.

Na naszych talerzach panuje nuda. Jemy zaledwie kilkadziesiąt gatunków roślin, kilkanaście na co dzień. Najczęściej te, które dzięki globalizacji jada obecnie niemal cały świat: pszenicę, ryż, kukurydzę, jęczmień, ziemniaki i soję. I niby poza nudą nie ma w tym niczego złego. Dopóki nie mamy świadomości skali ich modyfikacji genetycznych.

Pojęcie „organizmy transgeniczne" brzmi jakby rodem z „Gwiezdnych wojen". Jednak radosne skojarzenie opada na wieść o skali modyfikacji DNA najpopularniejszych roślin jadalnych. Komu soję czy kukurydzę z wbudowanymi elementami kodu genetycznego bakterii? A może ziemniaczki z fragmentami DNA meduzy? Pomidory z rybą? Sałata ze... szczurem? Co na to wegetarianie? Nie mam pojęcia, gdzie przebiega granica pomiędzy tzw. białkiem zwierzęcym a roślinnym.

Jeszcze kilkadziesiąt wieków temu nasi zbieraczy przodkowie spożywali około 2200 gatunków roślin. Oczywiście dziko rosnących. A te do dziś mają wiele nieocenionych zalet: są smaczniejsze i zdrowsze, jako że musiały walczyć o byt, niewspierane sztucznymi nawozami, uprawą roli i kontrolowanym nawadnianiem. Skondensowały aromaty i składniki odżywcze. Są ponadto znacznie mniej kaloryczne. I darmowe!

Reklama
Reklama

Pani Krystyna Stepczyńska-Szymczak coraz częściej dzieli się wiedzą i pasją z ambitnymi szefami kuchni. Prowadzi również warsztaty dla kół gospodyń wiejskich. A w ramach Akademii Natury organizuje spacery zbieracko-kulinarne.

W środku sezonu głupio karmić się paszą z mrożonek lub półproduktów. Wszyscy, którym nie uśmiecha się zbieranie pożywienia na dzikich łąkach, znajdą w „Żółtym Przewodniku" Gault & Millau ponad 100 miejsc, w których można zjeść znakomity i zdrowy posiłek za kwotę nie wyższą niż w popularnych sieciówkach. A dzisiejsze rekomendacje wskazują na najpyszniejsze agroturystyki z całej Polski.

Autorka jest redaktor naczelną „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau

Fajne Miejsce

Na pełnej uroczych pagórków Warmii, nieopodal jeziora, leży posiadłość projektantów mody Artura i Tomka. Dopieszczona w każdym calu przez estetycznych perfekcjonistów, jest połączeniem wiejskiej prostoty z domowym ciepłem. To ich dom, to ich pracownia.

Przygotowano tu pokoje dla gości, którzy chcieliby spędzić czas na wsi, nad wodą, na łące, na tarasie, blisko natury. Każdy pokój ma oddzielne wejście, taras, łazienkę i niewielką wyposażoną kuchnię.

Reklama
Reklama

Formuła Bed and Breakfast, z koszem śniadaniowym na tarasie plus możliwość zamówienia obiadu do pokoju (gdy gotuje blogerka kulinarna Ewa Pe). I tutaj zaczyna się oddzielny rozdział, bo kuchnia tej mistrzyni nie ma sobie równych. Jej potrawy wegetariańskie i wegańskie są niesamowitą, harmonijną, unikatową smakowo kompozycją. Na miejscu jest także sauna oraz możliwość skorzystania z rowerów, łodzi i plaży miejskiej.

agroturystyka

Tłokowo 72

11-320 Jeziorany
tel. +48 512 549 090
www.fajnemiejsce.pl

Płatność kartą

tylko gotówka

Reklama
Reklama

Liczba pokoi: 4

Ceny pokoi

150–200 zł

Gospodarstwo Rolne Karpno

Karpno to blisko 300-hektarowa posiadłość na Pojezierzu Drawskim: łąki, pastwiska, ekologiczne pola uprawne, jezioro i park. Kameralny pensjonat oferuje przytulne pokoje i kuchnię bazującą na produktach od lokalnych producentów oraz mięsie i rybach z własnej hodowli.

Reklama
Reklama

Wymarzone miejsce na naukę jazdy konnej w krytej ujeżdżalni lub na placu treningowym. Wytrawniejsi jeźdźcy odnajdą spełnienie, cwałując po bezkresnych terenach posiadłości. Do dyspozycji są także fińska sauna, łódki, kajaki, rowery, a w sezonie zimowym – narty.

W specjalnych zagrodach można z bliska obserwować daniele, ptactwo z niemal całego świata, bydło rasy Welsh Black i wietnamskie świnie. Stawy i jeziora są pełne karpi, szczupaków, sumów i węgorzy.

Uwaga – folwark znajduje się na końcu świata, przygotujcie mapę przed drogą.

Agroturystyka

Karpno 3

Reklama
Reklama

78-506 Ostrowice
tel. +48 502 124 081
+48 516 164 900
www.karpno.pl

Płatność kartą

tylko gotówka

Liczba pokoi: 9

Ceny pokoi

Reklama
Reklama

170 zł

Na Połomiu

Agroturystyka Na Połomiu to miejsce niezwykłe. Gospodarze, Renata i Włodzimierz Bieleszowie, stworzyli atmosferę spokoju i rodzinnej życzliwości. Apartamenty oraz pokoje są zadbane i dopieszczone w każdym detalu. Wspólna sala jadalna, boiska i plac zabaw dla dzieci, podwórko, po którym biegają kury i spacerują owce, oraz częściowo zalesione zbocze góry – to wszystko tworzy przestrzeń przyjazną i niezobowiązującą. Chce się tu wracać!

Na Połomiu to także slowfoodowy raj kulinarny. Kuchnia pani Renaty zachwyca, bo łączy jej nieograniczoną fantazję z gruntowną wiedzą o produktach, które w większości pochodzą z własnego gospodarstwa.

Uwaga! Nie korzystajcie z lokalizacji wpisanej w mapach Google, bo prowadzi w niewłaściwe miejsce. By tu trafić, najlepiej użyć mapki zamieszczonej na stronie internetowej.

agroturystyka

Istebna 1491

43-470 Istebna
tel. +48 33 858 86 96
+48 517 715 868
www.napolomiu.pl

Płatność kartą

tylko gotówka

Liczba pokoi: 5

Ceny pokoi: 100 zł

Stara Szkoła

W malowniczej, polodowcowo pofałdowanej okolicy zwanej Wzgórzami Dylewskimi znajduje się przytulny pensjonat. Budynek to zaadaptowana XIX-wieczna szkoła. W środku mieści się przestronny salon z kominkiem i biblioteką oraz otwarta dla gości kuchnia. Wstawiono do niej ogromny stół, przy którym odbywają się uczty z prawdziwego zdarzenia. Właściciele pensjonatu, państwo Traczowie, są wielbicielami kuchni francuskiej. Wiele tu mistrzowsko przyrządzonych dań i pieczołowicie wybranych produktów rodem z Francji. Nie brak także warzyw z własnego ogrodu i nabiału z mleka okolicznych krów.

Na piętrze znajdują się jasne, ze smakiem urządzone pokoje w rustykalnym stylu, każdy z niewielką łazienką. Nie ma telewizorów, jest za to bogato zaopatrzona biblioteka i pokaźny zbiór filmów.

Goście znajdą wiele pretekstów do aktywnego spędzania czasu w dzień i leniuchowania w wygodnych fotelach wieczorem.

pensjonat

Wysoka Wieś 27

14-100 Ostróda
tel. +48 89 647 15 23
www.dylewskie.pl

Płatność kartą

tylko gotówka

Liczba pokoi: 5

Ceny pokoi: 180–300 zł

Wiatrakowo

Położone tuż koło Kazimierza Dolnego (25 minut piechotą żółtym szlakiem od miasta) Wiatrakowo to ponad stuletnie siedlisko. Z trzech stron otoczone jest wąwozami i lasem. W rozległym ogrodzie i sadzie orzechowym znajdują się Dom Wiatraczny z dużym kamiennym tarasem, stary drewniany dom Młynarzówka i zaadaptowane na potrzeby gości stodoła, drewutnia i warsztat wikliniarski. Pokoje są indywidualnie i wygodnie urządzone, każdy z łazienką i Wi-Fi.

Wiatrakowo oferuje swym gościom nie tylko spokój, ciszę i bardziej lub mniej aktywny relaks, ale także możliwość całodziennego wyżywienia lub wykupienia tylko wybranego posiłku. Kuchnia siedliska bazuje na tradycyjnych i rodzinnych przepisach. Produkty są od lokalnych dostawców, a część – zwłaszcza sezonowe owoce, domowe przetwory i zioła – pochodzi z własnego ogrodu.

Warto spróbować domowych nalewek (receptury są wielką tajemnicą właściciela).

pensjonat

ul. Cholewianka 60

24-120 Kazimierz Dolny
tel. +48 606 667 186
www.wiatrakowo.pl

Płatność kartą

tylko gotówka

Liczba pokoi: 16

Ceny pokoi: 140–150 zł

Kultura
Sztuka 2025: Jak powstają hity?
Kultura
Kultura 2025. Wietrzenie ministerialnych i dyrektorskich gabinetów
Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Kultura
Pierwsza artystka z niepełnosprawnością intelektualną z Nagrodą Turnera
Kultura
Karnawał wielokulturowości, który zapoczątkował odwilż w Polsce i na świecie
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama