W połowie lipca 2013 roku cukier na giełdach w Nowym Jorku i Londynie był odpowiednio 26 i 30 proc. tańszy niż przed rokiem – podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA). Jego ceny są dziś najniższe od trzech lat i mogą nadal maleć.
Obniżkom sprzyja nadprodukcja cukru na świecie, a w szczególności w Brazylii, która wytwarza go najwięcej.
– Globalny bilans cukru, który w sezonie 2013/14 będzie czwarty raz rzędu charakteryzować się nadwyżką produkcji nad konsumpcją, przemawia za dalszymi spadkami - wyjaśnia Łukasz Chmielewski z Fammu/FAPA.
Nie będą one jednak trwały w nieskończoność. - Tani cukier wygeneruje popyt, co z kolei zaowocuje podwyżkami na giełdach i notowania mogą z czasem odrobić ostatnie obniżki - uważa Łukasz Chmielewski.
W UE też taniej, ale...