Śledczy skonfiskowali 270 tysięcy szynek o wartości rynkowej około 27 mln euro, to koło 10 procent całej rocznej produkcji prawdziwej, certyfikowanej szynki.

W aferę zamieszana jest rzeźnia w Aviano na północy kraju, hodowcy świń, producenci szynki oraz inspektorzy, którzy mieli czuwać nad procesem produkcji. Wszyscy oni brali udział w procederze wprowadzania na rynek podrabianej szynki ze sfałszowanymi certyfikatami autentyczności - informuje włoska agencja prasowa ANSA.

Przestępcy byli na tyle pewni swego, że chcieli wyłudzić środki z unijnego funduszu na rozwój rolnictwa w łącznej wysokości około 900 tysięcy euro.

Według włoskich mediów gang działał około 10 lat.

Szynka San Daniele czyli Prosciutto di San Daniele - produkowana jest w 30 wioskach w okolicach San Daniele del Friuli w prowincji Udine w regionie Friuli-Wenecja Julijska. Szynka, która posiada oznaczenie pochodzenia geograficznego Unii Europejskiej i specjalną pieczęć regionalną, musi dojrzewać minimum 13 miesięcy. Jest to jeden z najbardziej popularnych włoskich produktów spożywczych z "górnej półki".