Reklama
Rozwiń

IKEA pokazuje roślinne klopsiki. Niebawem będą w Polsce

Kultowy produkt znany z restauracji w sklepach sieci tego lata zyska nową, wegańską wersję. Polacy będą je mogli kupić jako jedni z pierwszych.

Aktualizacja: 16.07.2020 17:57 Publikacja: 16.07.2020 17:48

IKEA pokazuje roślinne klopsiki. Niebawem będą w Polsce

Foto: IKEA

Nowe klopsy z roślinnego substytutu mięsa są zrobiony z białka żółtego grochu, owsa, ziemniaków, cebuli i jabłka, ale wyglądają i smakują jak mięso. Dzięki śladowi klimatycznemu wynoszącemu tylko 4 proc. klasycznego klopsika IKEA, nowy produkt to krok do realizowania celu IKEA, aby stać się neutralną dla klimatu do 2030 roku. Kulka roślinna zostanie wprowadzona do UE w sierpniu 2020 r. Kilka miesięcy później pojawią się w sklepach IKEA w Ameryce Północnej, na Bliskim Wschodzie i w regionie Azji i Pacyfiku.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement