Zdrowa dieta dla Ziemi: Mniej czerwonego mięsa, więcej warzyw

Komisja naukowców z całego świata opracowała dietę, która ma nie tylko poprawić nasze zdrowie, ale też pozwolić na wykarmienie 10 miliardów ludzi na świecie bez katastrofalnych zniszczeń na naszej planecie. Jakie są jej wytyczne?

Publikacja: 18.01.2019 09:24

Mniej wołowiny, więcej roślin strączkowych - to najważniejsza zmiana w diecie, do jakiej przekonują

Mniej wołowiny, więcej roślin strączkowych - to najważniejsza zmiana w diecie, do jakiej przekonują eksperci

Foto: Adobe Stock

Do 2050 roku musimy przeprowadzić wielką żywieniową transformację – apeluje 37 naukowców, którzy w ramach komisji EAT-Lancet opracowali wytyczne dla diety, która umożliwi w najbliższych dziesięcioleciach wyżywienie 10 miliardów ludzi w sposób zrównoważony, tak by nie zniszczyć planety. By stało się to możliwe,  konieczne są zmiany w trzech obszarach: zmiana diety, ulepszenie produkcji żywności przez zmiany w rolnictwie i technologii oraz zmniejszenie marnotrawienia żywności.

Skala obecnej hodowli zwierząt jest główną przyczyną emisji gazów cieplarnianych odpowiedzialnych za globalne ocieplenie, zużywa jedną trzecią wody pitnej Ziemi.  Przypomnijmy, że degradacja środowiska naturalnego i zmiany klimatyczne według najnowszych szacunków WHO mogą w najbliższych latach wepchnąć 100 mln ludzi w skrajną nędzę i przyczynić się do co najmniej  250 000 zgonów rocznie.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Zdrowie
Unijny komisarz ds. zdrowia: Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne
Zdrowie
Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne