Do 2050 roku musimy przeprowadzić wielką żywieniową transformację – apeluje 37 naukowców, którzy w ramach komisji EAT-Lancet opracowali wytyczne dla diety, która umożliwi w najbliższych dziesięcioleciach wyżywienie 10 miliardów ludzi w sposób zrównoważony, tak by nie zniszczyć planety. By stało się to możliwe,  konieczne są zmiany w trzech obszarach: zmiana diety, ulepszenie produkcji żywności przez zmiany w rolnictwie i technologii oraz zmniejszenie marnotrawienia żywności.

Skala obecnej hodowli zwierząt jest główną przyczyną emisji gazów cieplarnianych odpowiedzialnych za globalne ocieplenie, zużywa jedną trzecią wody pitnej Ziemi.  Przypomnijmy, że degradacja środowiska naturalnego i zmiany klimatyczne według najnowszych szacunków WHO mogą w najbliższych latach wepchnąć 100 mln ludzi w skrajną nędzę i przyczynić się do co najmniej  250 000 zgonów rocznie.

Zdrowe zmiany w diecie

Ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, w tym przede wszystkim wołowiny – to jeden z głównych postulatów „planetarnej diety zdrowotnej”. Założenia proponowanych zmian bliskie są tak zwanej diecie fleksitariańskiej, która nie wyklucza jedzenia białka zwierzęcego, ale opiera się głównie na warzywach, w tym strączkowych, oraz orzechach,  pełnych ziarnach i owocach.

Idealne dzienne menu powinno zawierać:

Orzechy - 50g  

Fasola , ciecierzyca , soczewica i inne rośliny strączkowe - 75 g  

Ryba - 28g  

Jajka - 13 g dziennie (co daje jedno na tydzień)

Mięso - 14g czerwonego mięsa i 29g kurczaka

Węglowodany - pełnoziarniste chleb i ryż 232g dziennie i 50g dziennie skrobiowych warzyw

Nabiał - 250g - odpowiednik jednej szklanki mleka

Warzywa - (300g) i owoce (200g)

Cukier – nie więcej niż 31 g

Tłuszcze roślinne -  50 g olejów takich jak oliwa z oliwek.

Eksperci EAT-Lancet  zalecają ograniczenie cukrów dodawanych do żywności, mocno przetworzonych zbóż oraz skrobi, w tym ziemniaków.

 - Ludzkość nigdy nie próbowała zmienić systemu żywnościowego w tej skali - powiedział Line Gordon, dyrektor Stockholm Resilience Center na Uniwersytecie w Sztokholmie. - Może to brzmi fantastycznie,  fantazja wcale nie musi być zła ... czas marzyć o dobrym świecie -mówi.

Według naukowców podatki od czerwonego mięsa są jednym z wielu sposobów, które mogą być konieczne, aby przekonać nas do zmiany diety.

10 miliardów ludzi do wyżywienia

Światowa populacja osiągnęła w 2011 roku 7 miliardów, a obecnie wynosi około 7,7 miliarda. Oczekuje się, że liczba ta osiągnie 10 miliardów około 2050 r. I będzie nadal rosła.

Naukowcy twierdzą, że dieta zapobiegnie śmierci około 11 milionów ludzi każdego roku.

Nowy sposób żywienia przyczyni się zdaniem ekspertów do  ogranicza chorób związanych z niezdrowymi dietami, takimi jak zawały serca, udary i niektóre nowotwory. Są to obecnie najwięksi zabójcy w krajach rozwiniętych, zaraz po zanieczyszczeniu powietrza i zmianach klimatycznych – wynika z opublikowanej ostatnio przez WHO listy 10 największych zagrożeń zdrowotnych na Ziemi.