Wybór lokali był niezależny od ich stażu na warszawskiej mapie gastronomicznej – są tu zarówno restauracje nowe, otwarte kilka tygodni temu, jak i te z długą historią (czasem sięgającą początku XX wieku, jak w przypadku hotelu Bristol).
Przewodnik ma klasyczną konstrukcję. Restauracje zgrupowane są w dziesięciu kategoriach. W każdej z nich jeden lokal jest wyróżniony jako wyjątkowy i szczególnie godny polecenia. Zamieściliśmy też naszą propozycję posiłku – kilku wybranych dań wraz z odpowiednimi do nich napojami.
Dodatkowo publikujemy wiele szczegółowych informacji na temat usług oferowanych przez restauracje – sprawdziliśmy np. czy sprzedają dania na wynos, czy mają dostęp do bezprzewodowego Internetu itd. Z oferty każdej restauracji ułożyłam przykładowe menu na różne okazje – podaję też koszt posiłku dla jednej osoby. Niestety od czasu wydania poprzedniej edycji przewodnika (w kwietniu 2007 r.) w większości restauracji ceny znacząco wzrosły. W przewodniku znajdziecie państwo także znaki szczególne lokali, czyli to, na co warto zwrócić uwagę. Piszę również o wadach – jak wiadomo, nikt nie jest doskonały.
Mam nadzieję, że nasze wydawnictwo będzie długo służyć. Życzę ekscytujących doświadczeń kulinarnych w stołecznych lokalach, których z roku na rok mamy więcej i więcej.
(m.kucia@rp.pl)