Dwa dni z produktami tradycyjnymi

Janusz Dąbrowski organizator Dni Produktu Tradycyjnego Polskie Smaki

Publikacja: 14.05.2011 07:55

Polskie Smaki odbywają się już siódmy raz. Czy w tym roku zmienia się ich forma?

Janusz Dąbrowski:

Impreza jak zawsze ma charakter kiermaszu. Tegoroczne hasło zachęcające do odwiedzin to: zobacz, spróbuj i kup. Zależy nam, by na naszym kiermaszu zaprezentowali się producenci żywności tradycyjnej z różnych regionów, a warszawiacy mogli spróbować ich wyrobów. Jestem przekonany, że Polskie Smaki będą nie tylko imprezą prezentacyjną, ale przede wszystkim zaowocują wymianą towarową, a w rezultacie coraz większym udziałem tych produktów na rynku aglomeracji warszawskiej.

Co będzie hitem tegorocznego festiwalu?

Warto odwiedzić stoisko naszego gościa specjalnego – firmy Wolarek. Wędliny od Wolarka nacechowane są umiłowaniem tradycji. Przekazywane przez kolejne pokolenia receptury dają świadectwo słynnym galicyjskim wędlinom. Są one wędzone w tradycyjnej wędzarni, opalanej drewnem olchowym i bukowym, co jest w dzisiejszych czasach sposobem unikalnym. Firma Wolarek jest producentem oryginalnej kiełbasy Lisieckiej.

Jakie stoiska są warte wyjątkowego plecenia?

Warte odwiedzenia będzie także stoisko rodzinnej firmy Bekon z Szydłowca. Państwo Podgórscy odważnie sięgają do zapomnianych już receptur i wprowadzają na rynek smaczne wyroby. Potwierdzeniem wyjątkowości tych wyrobów jest przyznanie trzech nagród w czterech edycjach konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Mogę także zapewnić, że u każdego wystawcy znajdą Państwo coś smacznego.

Czy na festiwalu tradycyjnych smaków trzeba mieć gruby portfel, by zrobić atrakcyjne zakupy?

Produkty tradycyjne i regionalne, które nie są masową produkcją, są droższe. Barierą dla rynku produktów tradycyjnych jest wielkość ich produkcji oraz cena, zdecydowanie wyższa niż produktów masowych. To co naturalne, a więc w pełni godne nazwy „szynka", „ser" czy „miód", musi kosztować więcej, ponieważ składniki naturalne są droższe od syntetycznych, powszechnie obecnych w pożywieniu. Ale pewnie warto kupić mniej żywności, ale za to wysokiej jakości.

—rozmawiała Agnieszka Grotek

Polskie Smaki odbywają się już siódmy raz. Czy w tym roku zmienia się ich forma?

Janusz Dąbrowski:

Pozostało 94% artykułu
Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Materiał Promocyjny
GoWork.pl - praca to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania!
Wydarzenia
100 sztafet w Biegu po Nowe Życie ponownie dla donacji i transplantacji! 25. edycja pod patronatem honorowym Ministra Zdrowia Izabeli Leszczyny.
Wydarzenia
Marzyłem, aby nie przegrać
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Materiał Promocyjny
4 letnie festiwale dla fanów elektro i rapu - musisz tam być!