Co najmniej 197 dzieci w Europie zostało poczętych z nasienia dawcy, który nieświadomie przekazywał rzadką i wyjątkowo groźną mutację zwiększającą ryzyko r...
Wieloletnie badania naukowe potwierdziły, że produkty roślinne bogate w polifenole pozytywnie wpływają na zdrowie serca. Ich regularne spożywanie spowalnia...
Utrata węchu i smaku, gorączka oraz uporczywy kaszel – z tym najczęściej kojarzy się Covid-19. Jednak wraz z kolejnymi wariantami choroby zmienia się katal...
Sposób, w jaki starsze osoby prowadzą samochód, może sygnalizować wczesne zaburzenia poznawcze na długo przed rozpoznaniem otępienia. Nowe badanie pokazuje...
Regularna aktywność fizyczna w średnim i późnym okresie dorosłości może zmniejszać ryzyko demencji nawet o 45 proc. – wynika z najnowszego badania. Włączaj...
Olej sojowy, najczęściej używany tłuszcz kuchenny w Stanach Zjednoczonych, może sprzyjać otyłości – wynika z najnowszego badania. Naukowcy z UC Riverside o...
Polski drób może wrócić do Chin po pięciu latach. Przed pandemią eksport zatrzymała ptasia grypa, ale wreszcie jako czwarty kraj na świecie zostaliśmy obję...
Pamiętam czasy, gdy Luwr można było zwiedzać niemal samemu i nawet na „Mona Lizę" popatrzeć spokojnie, ale jednak demokratyzacja dostępu do sztuki jest poz...
Pacjenci z chorobami rzadkimi w całej Europie wciąż zmagają się opóźnioną diagnozą, brakiem specjalistów i ograniczonym dostępem do terapii – pokazały kons...