W lodach sprzedawanych w Kijowie w supermarkecie znanej sieci znaleziono substancję niebezpieczną dla zdrowia człowieka. Według Państwowej Służby ds. Żywności i Konsumentów w dodatku stabilizującym znaleziono tlenek etylenu. Jest to substancja stosowana do dezynfekcji instrumentów medycznych. „Państwowe Służby ds. Żywności i Konsumentów otrzymały wiadomość dotyczącą wykrycia niedozwolonej substancji tlenku etylenu w dodatku stabilizującym, który został dodany do lodów Mars Wrigley Confectioner" – czytamy w komunikacie inspekcji, cytowanym przez agencję Unian.

Producentem lodów jest Francja. Na Ukrainę zostały sprowadzone z Rumunii, termin wykorzystania to 31 marca 2023.

Państwowa Służba Żywności i Konsumentów Ukrainy wezwała handlowców do natychmiastowego wycofania ze sprzedaży wszystkich lodów „Mars Wrigley Confectioner".

„Ostrzegamy operatorów rynku, którzy wykorzystują w produkcji lub wprowadzają do obrotu powyższe produkty, o konieczności wycofania ich z obrotu w terminie nie dłuższym niż dwa dni robocze" – głosi komunikat. Tlenek etylenu jest czynnikiem rakotwórczym, często używanym do sterylizacji sprzętu medycznego. W normalnych warunkach jest w stanie gazowym. Ukraińskie służby nie mają pojęcia jakim sposobem taki składnik mógł trafić do lodów.

Innego rodzaju „składnik" trafił się mieszkance Dniepra. W lodach „Chreszczatik" krajowej produkcji kobieta znalazła sczerniały, nadpsuty ząb. Zdjęcie zamieściła na portalu społecznościowym.

"Nic niezwykłego, ot kawałek zęba wewnątrz lodów!" - skomentowała. „Producent oddzwonił dzisiaj. Poprosili o zdjęcie i paragon. (...) Powiedzieli również, że podobny przypadek miał już miejsce z tortem Kijowskim" - napisała amatorka lodów. Przyznała, że kupiła dwie sztuki lodów, ale drugich już nie odważyła się otworzyć. W związku z ostatnimi incydentami ministerstwo rozwoju gospodarczego, handlu i rolnictwa Ukrainy w piątek zatwierdziło rekomendacje dla producentów lodów. Zalecenia mają na celu wyjaśnienie producentom, jak przestrzegać wymagań ukraińskiego ustawodawstwa dotyczącego bezpieczeństwa i niektórych wskaźników jakości żywności.

Zawierają instrukcje krok po kroku dotyczące wymagań: planowania, stanu pomieszczeń i komunikacji w obiektach; bezpieczeństwa wody, lodu, pary; czystości wykorzystywanych powierzchni; zdrowia i higieny personelu; etykietowania żywności itp.

„Pomoże to producentom uniknąć błędów i nieracjonalnych kosztów przy wdrażaniu systemu HACCP (międzynarodowego systemu norm bezpieczeństwa). Pozwoli zbudować skuteczny system HACCP i poczuć się pewnie podczas urzędowych środków kontrolnych. My jako konsumenci, również na tym skorzystamy – lody będą nie tylko smaczne, ale i bezpieczne" – cytuje się w komunikacie słowa wiceministra Siergieja Głuszczenki.