Jacek Kurski odwołany ze stanowiska prezesa TVP

Prezes Telewizji Polskiej Jacek Kurski został decyzją Rady Mediów Narodowych odwołany ze stanowiska. "Potwierdzam, że w wyniku decyzji mojego środowiska politycznego, w porozumieniu ze mną przestałem być Prezesem TVP" - przekazał Kurski.

Publikacja: 05.09.2022 12:32

Jacek Kurski

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek

Portal i.pl informuje, że na stanowisko prezesa TVP powołano Mateusza Matyszkowicza, dotychczasowego członka zarządu.

Mateusz Matyszkowicz: Chcę robić punkową telewizję

Marek Rutka, członek Rady Mediów Narodowych zgłoszony przez PO, powiedział portalowi Wirtualne Media, że wniosek o odwołanie Jacka Kurskiego został zgłoszony przez przewodniczącego rady Krzysztofa Czabańskiego. Został poparty przez wszystkich członków rady.

Komentarze po odwołaniu Jacka Kurskiego z funkcji prezesa TVP. PiS: Niedługo nowe zadania

Za powołaniem Mateusza Matyszkowicza na funkcję prezesa głosowało troje członków rady: Krzysztof Czabański, Piotr Babinetz i Joanna Lichocka. Przeciw był Robert Kwiatkowski, a Marek Rutka wstrzymał się od głosu.

"RMN właśnie odwołała Jacka Kurskiego z funkcji prezesa TVP i powołała M Matyszkowicza. Niestety bez szansy na konkurs" - napisał na Twitterze członek Rady Mediów Narodowych Robert Kwiatkowski.

"Potwierdzam, że w wyniku decyzji mojego środowiska politycznego, w porozumieniu ze mną przestałem być Prezesem TVP. Wiem, że przede mną kolejne wyzwania. Telewizja, kt. oddałem 7 ostatnich lat jest dziś u szczytu potęgi, wspaniała jak nigdy. Z serca dziękuję Widzom i ludziom TVP" - przekazał na Twitterze Jacek Kurski.

Jak dowiedziała się „Rzeczpospolita” z rządowych źródeł, kilka dni temu trwały rozmowy nad przejściem Jacka Kurskiego do rządu. Politycy są zaskoczeni informacjami o dymisji szefa TVP, ale nie wykluczają, że wydarzenia mogły przyspieszyć i Kurski może wejść do rządu „na kogoś więcej, niż minister”.

Kulisy zmian w TVP. Dlaczego odwołano Jacka Kurskiego?

Jacek Kurski został powołany na stanowisko prezesa TVP w styczniu 2016 roku. Po odwołaniu w marcu 2020 roku, wrócił do zarządu kilka miesięcy później. Jeszcze w sierpniu ponownie został szefem Telewizji Polskiej.

Polityka
Departament Stanu zgodził się sprzedać Polsce rakiety za ponad miliard dolarów
Lewicowa rozgrywka o mieszkania. Partia chce miejsca w Ministerstwie Rozwoju
Polityka