Produkcja rośnie, masło tanieje

W zalewie złych informacji o drożejącej żywności od pewnego czasu pojawiają się te lepsze, o spadkach cen niektórych produktów. Solidne spadki notują ceny masła, tanieją mleko i produkty mleczne, ale też oleje roślinne i cukier.

Publikacja: 23.02.2023 03:00

Spadki cen masła widać już nie tylko na rynkach hurtowych, ale też w sklepach, gdzie przeceny zwykle

Spadki cen masła widać już nie tylko na rynkach hurtowych, ale też w sklepach, gdzie przeceny zwykle docierają z opóźnieniem. Sprzedawcy prześcigają się w promocjach

Foto: piotr skwirowski

Po wybuchu wojny w Ukrainie ceny żywności na rynkach światowych eksplodowały. Ich indeks wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pobił historyczne rekordy, tak zresztą jak jego subindeksy dla poszczególnych kategorii produktów żywnościowych. Od dziesięciu miesięcy indeks FAO notuje jednak spadki, najmocniej napędzane przez ceny olejów roślinnych. Tanieją też jednak produkty mleczne, przede wszystkim masło.

Spadkowy trend

Pozostało 94% artykułu

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Dane gospodarcze
Zaskakujące dane z USA. Gospodarka wypadła znacznie lepiej od prognoz
Dane gospodarcze
Węgierski bank centralny tnie stopy dziesiąty raz z rzędu
Dane gospodarcze
GUS: Stopa bezrobocia w czerwcu 2024 r. wyniosła 4,9 proc
Dane gospodarcze
Bank centralny Chin zaskoczył decyzją w sprawie stóp procentowych
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Dane gospodarcze
Co ze stopami w strefie euro? EBC zdecydował, Christine Lagarde zabrała głos