Produkcja rośnie, masło tanieje

W zalewie złych informacji o drożejącej żywności od pewnego czasu pojawiają się te lepsze, o spadkach cen niektórych produktów. Solidne spadki notują ceny masła, tanieją mleko i produkty mleczne, ale też oleje roślinne i cukier.

Publikacja: 23.02.2023 03:00

Spadki cen masła widać już nie tylko na rynkach hurtowych, ale też w sklepach, gdzie przeceny zwykle

Spadki cen masła widać już nie tylko na rynkach hurtowych, ale też w sklepach, gdzie przeceny zwykle docierają z opóźnieniem. Sprzedawcy prześcigają się w promocjach

Foto: piotr skwirowski

Po wybuchu wojny w Ukrainie ceny żywności na rynkach światowych eksplodowały. Ich indeks wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pobił historyczne rekordy, tak zresztą jak jego subindeksy dla poszczególnych kategorii produktów żywnościowych. Od dziesięciu miesięcy indeks FAO notuje jednak spadki, najmocniej napędzane przez ceny olejów roślinnych. Tanieją też jednak produkty mleczne, przede wszystkim masło.

Spadkowy trend

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Dane gospodarcze
Rosja się kurczy. Kreml utajnia dane demograficzne
Dane gospodarcze
To ta projekcja inflacji przekonała RPP do obniżki stóp procentowych
Dane gospodarcze
Kierunek dla stóp procentowych w Polsce: w dół, choć raczej nie w cyklu
Dane gospodarcze
Adam Glapiński, prezes NBP: RPP jest skłonna dalej obniżać stopy procentowe
Dane gospodarcze
Niespodzianka. RPP obniżyła stopy procentowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama