Produkcja rośnie, masło tanieje

W zalewie złych informacji o drożejącej żywności od pewnego czasu pojawiają się te lepsze, o spadkach cen niektórych produktów. Solidne spadki notują ceny masła, tanieją mleko i produkty mleczne, ale też oleje roślinne i cukier.

Publikacja: 23.02.2023 03:00

Spadki cen masła widać już nie tylko na rynkach hurtowych, ale też w sklepach, gdzie przeceny zwykle

Spadki cen masła widać już nie tylko na rynkach hurtowych, ale też w sklepach, gdzie przeceny zwykle docierają z opóźnieniem. Sprzedawcy prześcigają się w promocjach

Foto: piotr skwirowski

Po wybuchu wojny w Ukrainie ceny żywności na rynkach światowych eksplodowały. Ich indeks wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pobił historyczne rekordy, tak zresztą jak jego subindeksy dla poszczególnych kategorii produktów żywnościowych. Od dziesięciu miesięcy indeks FAO notuje jednak spadki, najmocniej napędzane przez ceny olejów roślinnych. Tanieją też jednak produkty mleczne, przede wszystkim masło.

Spadkowy trend

Pozostało 94% artykułu

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl.

Wybierz ofertę dla Ciebie.

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj artykuły z Rzeczpospolitej i wydanie magazynowe Plus Minus.

Subskrybuj Zaloguj się
29,90 zł miesięcznie
Tylko 19,90 zł miesięcznie
Dane gospodarcze
Europejski Kongres Finansowy: Długa lista zagrożeń dla polskiej gospodarki
Dane gospodarcze
FAO: żywność na świecie znów zdrożała w maju
Dane gospodarcze
Prezes NBP Adam Glapiński: Szanse na obniżkę stóp w 2024 roku są zerowe
Dane gospodarcze
EBC podjął decyzję o wysokości stóp procentowych w eurolandzie
Materiał Promocyjny
Jaki jest proces tworzenia banku cyfrowego i jakie czynniki są kluczowe dla jego sukcesu?
Dane gospodarcze
RPP podjęła decyzję w sprawie stóp procentowych
Dane gospodarcze
Niemiecki rynek pracy z mocną zadyszką. Bezrobocie rośnie, znikają wakaty