Reklama
Rozwiń

Druga młodość kiszonek i liofilizaty zamiast słodyczy

Producenci żywności starają się głównie o zainteresowanie kobiet z dużych miast, bo to one podążają za europejskimi trendami. Rynek ekologiczny u nas rośnie, ale polskie rolnictwo coraz mniej z tego korzysta.

Publikacja: 26.02.2020 09:25

Druga młodość kiszonek i liofilizaty zamiast słodyczy

Foto: www.sxc.hu

Doskonale rozwija się produkcja żywności ekologicznej – ale raczej w innych krajach Unii Europejskiej, a nie w Polsce. W ciągu ostatniej dekady powierzchnia upraw organicznych w UE wzrosła o 70 proc. do 12,5 mln ha. U nas tendencja jest odwrotna, choć popyt nie maleje – w ciągu pięciu lat powierzchnia skurczyła się o blisko jedną trzecią.

Suszone niesłodzone

Pozostało jeszcze 94% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Analizy Rzeczpospolitej
Budownictwu potrzeba prewencji
Analizy Rzeczpospolitej
Nowe technologie wspierają mury
Analizy Rzeczpospolitej
Weryfikacja kontrahenta, czyli ocena szans i zagrożeń w sektorze TSL
Analizy Rzeczpospolitej
Dla szybszego rozwoju trzeba inwestować w nowe technologie
Materiał Partnera
Cyfrowy napęd ludzkiej mocy