fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Sieci gastronomiczne muszą postawić na ekologiczne rozwiązania

Adobe Stock
Od 2021 r. w UE zakazane będzie używanie plastikowych jednorazówek

Nie tylko zmieniające się prawo, ale także nowe oczekiwania konsumentów stawiają przed branżą gastronomiczną zupełnie nowe wyzwania. Najpoważniejszym jest nowe podejście Unii Europejskiej do plastikowych opakowań jednorazowego użytku. Przepisy zostały już uchwalone i zmienione zasady wejdą w życie od 2021 r. Od tego momentu zakazane będzie używanie plastikowych jednorazówek – od sztućców, kubków czy słomek po pojemniki zrobione ze spienionego polistyrenu, które są bardzo często wykorzystywane przez branżę gastronomiczną w przypadku dań na wynos. Temat jest już bardzo głośny, wiec można się spodziewać, że przynajmniej w części placówek kwestia ta zostanie rozwiązana wcześniej.

Skup butelek pod flagą polsko-unijną

Szukanie zamienników

Już w styczniu w kilkunastu krajach, w tym w Polsce, McDonald's rozpoczął testowanie papierowych słomek do napojów. Firma zgodnie ze strategią Scale for Good do roku 2025 zapowiada, że już niebawem wszystki...

Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA

WIDEO KOMENTARZ

REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA