Owady pomogą zwalczyć głód na świecie? Pierwszy makaron z owadów w niemieckim sklepie

Niemiecki koncern handlowy Metro wprowadził do swojej oferty makaron z mąki z dodatkiem owadów.

Aktualizacja: 02.03.2018 17:12 Publikacja: 02.03.2018 16:38

Owady pomogą zwalczyć głód na świecie? Pierwszy makaron z owadów w niemieckim sklepie

Foto: Adobe Stock

Na razie tylko w jednym sklepie będzie można kupić makaron zrobiony z mąki ze zmielonych owadów - konkretnie larw mącznika młynarka.

Od stycznia 2018 roku w niemieckich sklepach można sprzedawać owady jako produkty spożywcze. Jednak koncern Metro jest pierwszym, który odważył się na wprowadzenie ich do oferty. Makaron z mąki z larw jest dostępny w sklepie "Emmas Enkel", znajdującym się w centrali koncernu w Duesseldorfie. To na razie eksperyment, który ma trwać trzy miesiące i pokazać czy jest zapotrzebowanie na takie produkty.

Producentem nietypowego makaronu jest start up Plumentofoods. Za paczkę makaronu o wadze 250 gram trzeba zapłacić 5,99 euro czyli około 25 złotych. Mąka z dodatkiem larw mącznika jest opisana pod handlową nazwą "Buffalopulver".

Metro planuje także kolejne produkty spożywcze z dodatkiem owadów, na przykład musli i grzanki, które Niemcy dodają do sałatek warzywnych oraz kolejne rodzaje makaronów: tagliatelle oraz spätzle.

Według raportu FAO jadalnych jest około 1900 różnych insektów. W wielu regionach naszej planety jedzenie "robaków" nie jest niczym nadzwyczajnym. Ludzie spożywają nie tylko żuki, larwy, mrówki, koniki polne oraz szarańczę, a nawet pszczoły i osy.

Poza Unią Europejską dania z owadami trafiły na półki sklepowe w szwajcarskiej sieci Coop. Są tam dostępne od sierpnia z 2017 roku.

Na razie tylko w jednym sklepie będzie można kupić makaron zrobiony z mąki ze zmielonych owadów - konkretnie larw mącznika młynarka.

Od stycznia 2018 roku w niemieckich sklepach można sprzedawać owady jako produkty spożywcze. Jednak koncern Metro jest pierwszym, który odważył się na wprowadzenie ich do oferty. Makaron z mąki z larw jest dostępny w sklepie "Emmas Enkel", znajdującym się w centrali koncernu w Duesseldorfie. To na razie eksperyment, który ma trwać trzy miesiące i pokazać czy jest zapotrzebowanie na takie produkty.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
Ukraińska firma przejmuje polskiego producenta lodów i mrożonek