Reklama
Rozwiń
Reklama

Polacy zjedzą w Tłusty Czwartek nawet 100 milionów pączków

Sto milionów sztuk smażonych ciastek przekłada się na 7 tys. ton lub – 290 mln kalorii.

Aktualizacja: 19.02.2020 17:17 Publikacja: 19.02.2020 13:11

Polacy zjedzą w Tłusty Czwartek nawet 100 milionów pączków

Foto: AdobeStock

Już jutro ruszą dyskusje, czy lepsze są pączki z pudrem, lukrem czy czekoladą, a może (wiadomo) posypane skórką pomarańczową. Tradycja sięgania po nie w Tłusty Czwartek, czyli rozpoczynający ostatni tydzień karnawału ostatni czwartek przed Wielkim Postem – sięga u nas XVI wieku i ewidentnie ma się świetnie.

Analitycy BNP Paribas szacują, że tego dnia Polacy zjedzą łącznie 100 mln pączków, czyli po 2,5 na jedną osobę. Średnią zdecydowanie zawyżą osoby, które aktualnie się nie odchudzają, bo z kronikarskiego obowiązku przypomnimy, że jeden mały pączek o wadze 70 gram ma 290 kalorii, przynajmniej według portalu Ileważy.pl. Żeby te kalorie spalić, trzeba spędzić pół godziny na rowerze, 42 min tańczyć, ponad godzinę prasować lub 95 min prowadzić samochód.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Reklama
Reklama