Bobby Burger wprowadza wegańskie burgery. „Mięso” od Linda McCartney

Jeszcze w listopadzie w polskiej sieci burgerowni pojawi się wegańskie „mięso”. To nie jedyny ukłon sieci w stronę świadomych konsumentów.

Aktualizacja: 22.11.2019 16:13 Publikacja: 22.11.2019 16:06

Z lewej strony wegański burger, z prawej burger wołowy sieci Bobby Burger

Z lewej strony wegański burger, z prawej burger wołowy sieci Bobby Burger

Foto: materiały prasowe

Polska sieć burgerowni Bobby Burger odpowiada na rosnące zapotrzebowanie na wegańskie alternatywy dla mięsa. Już 29 listopada we wszystkich lokalach marki pojawi się „Power Plant” – burger na roślinnym „mięsie” od firmy Linda McCartney.

„Power Plant” będzie się składał ze standardowych dla Bobby Burgera warzywnych składników, czyli sałaty, pomidora i czerwonej cebuli, a kotlet będzie z kolei przypominał tradycyjne mięso, ale będzie w całości roślinny.

- Roślinne zamienniki mięsa marki Linda McCartney, istniejącej na rynku od 1992 roku (robione na bazie uwodnionego teksturowanego białka soi) strukturą, zapachem i smakiem do złudzenia przypominają swoje tradycyjne odpowiedniki. Widzimy, że polski rynek stopniowo się rozwija, a zainteresowanie roślinnymi alternatywami mięsa rośnie wręcz bardzo szybko – twierdzi Stan McGowan, szef marketingu i sprzedaży w Foods Brothers, wyłącznego dystrybutora produktów Linda McCartney w Polsce.

Bobby Burger będzie jedyną siecią burgerowni, z którą marka Linda McCartney współpracuje w Polsce.

Cena wegańskiego burgera nie będzie odbiegała od innych znajdujących się w ofercie sieci i wyniesie 19 złotych. Co może być istotne dla wegan – wegański „Power Plant” będzie przygotowywany na osobnym grillu.

Wprowadzając wegańskiego burgera sieć chce odpowiedzieć na zapotrzebowanie wegan, ale także na potrzeby osób, które nie chcąc rozstawać się na stałe z mięsem, chcą od czasu do czasu zjeść coś wegańskiego nie tracąc doznań smakowych związanych z mięsem.

Przy okazji ogłoszenia informacji o wprowadzeniu wegańskiego burgera, sieć pochwaliła się też, że udało się jej zakończyć wycofywanie plastikowych słomek ze swoich lokali. Zostały one zastąpione papierowymi. Całkowite rozstanie z jednorazowymi przedmiotami z plastiku sieć planuje na koniec pierwszego kwartału 2020 roku.

Bobby Burger nie jest pierwszą siecią działającą w Polsce, która wprowadziła wegańskie burgery do swojej oferty. W Burger Kingu można zjeść już Rebel Whoopera, który również ma kotlet o smaku mięsa, ale wykonany jest całkowicie ze składników roślinnych, jednak Rebel jest, z uwagi na dodatki, burgerem co najwyżej wegetariańskim.

Polska sieć burgerowni Bobby Burger odpowiada na rosnące zapotrzebowanie na wegańskie alternatywy dla mięsa. Już 29 listopada we wszystkich lokalach marki pojawi się „Power Plant” – burger na roślinnym „mięsie” od firmy Linda McCartney.

„Power Plant” będzie się składał ze standardowych dla Bobby Burgera warzywnych składników, czyli sałaty, pomidora i czerwonej cebuli, a kotlet będzie z kolei przypominał tradycyjne mięso, ale będzie w całości roślinny.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”