Polska sieć burgerowni Bobby Burger odpowiada na rosnące zapotrzebowanie na wegańskie alternatywy dla mięsa. Już 29 listopada we wszystkich lokalach marki pojawi się „Power Plant” – burger na roślinnym „mięsie” od firmy Linda McCartney.
„Power Plant” będzie się składał ze standardowych dla Bobby Burgera warzywnych składników, czyli sałaty, pomidora i czerwonej cebuli, a kotlet będzie z kolei przypominał tradycyjne mięso, ale będzie w całości roślinny.
- Roślinne zamienniki mięsa marki Linda McCartney, istniejącej na rynku od 1992 roku (robione na bazie uwodnionego teksturowanego białka soi) strukturą, zapachem i smakiem do złudzenia przypominają swoje tradycyjne odpowiedniki. Widzimy, że polski rynek stopniowo się rozwija, a zainteresowanie roślinnymi alternatywami mięsa rośnie wręcz bardzo szybko – twierdzi Stan McGowan, szef marketingu i sprzedaży w Foods Brothers, wyłącznego dystrybutora produktów Linda McCartney w Polsce.
Bobby Burger będzie jedyną siecią burgerowni, z którą marka Linda McCartney współpracuje w Polsce.
Cena wegańskiego burgera nie będzie odbiegała od innych znajdujących się w ofercie sieci i wyniesie 19 złotych. Co może być istotne dla wegan – wegański „Power Plant” będzie przygotowywany na osobnym grillu.
Wprowadzając wegańskiego burgera sieć chce odpowiedzieć na zapotrzebowanie wegan, ale także na potrzeby osób, które nie chcąc rozstawać się na stałe z mięsem, chcą od czasu do czasu zjeść coś wegańskiego nie tracąc doznań smakowych związanych z mięsem.
Przy okazji ogłoszenia informacji o wprowadzeniu wegańskiego burgera, sieć pochwaliła się też, że udało się jej zakończyć wycofywanie plastikowych słomek ze swoich lokali. Zostały one zastąpione papierowymi. Całkowite rozstanie z jednorazowymi przedmiotami z plastiku sieć planuje na koniec pierwszego kwartału 2020 roku.
Bobby Burger nie jest pierwszą siecią działającą w Polsce, która wprowadziła wegańskie burgery do swojej oferty. W Burger Kingu można zjeść już Rebel Whoopera, który również ma kotlet o smaku mięsa, ale wykonany jest całkowicie ze składników roślinnych, jednak Rebel jest, z uwagi na dodatki, burgerem co najwyżej wegetariańskim.