Reklama
Rozwiń

Nutella nie zagraża zdrowiu – przekonuje Ferrero

Ferrero dementuje pogłoski o tym, że w Nutelli zawarte są czynniki rakotwórcze.

Aktualizacja: 16.01.2017 12:37 Publikacja: 16.01.2017 12:15

Nutella nie zagraża zdrowiu – przekonuje Ferrero

Foto: Wikimedia

Włoski producent słodyczy próbuje uciszyć aferę, która wybuchła wokół Nutelli po tym, jak w maju 2016 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzegł, że spożycie oleju palmowego może stwarzać zagrożenie dla zdrowia, szczególnie dla dzieci. Jak przekonywał EFSA w swoim raporcie, podczas procesu podgrzewania olejów roślinny do temperatury 200 stopni Celcjusza tworzą się niebezpieczne czynniki kancerogenne (estry glicydowe kwasów tłuszczowych – skr. GE), które mogą przyczynić się do wzrostu ryzyka wystąpienia nowotworu u ludzi. Z tym, że żadne badania jak dotąd jeszcze tego nie wykazały – póki co stwierdzono tylko, że substancje te mogą wywołać raka u szczurów i myszy. Nie wiadomo z kolei, czy identyczne działanie mają również na człowieka.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni