Nutella nie zagraża zdrowiu – przekonuje Ferrero

Ferrero dementuje pogłoski o tym, że w Nutelli zawarte są czynniki rakotwórcze.

Aktualizacja: 16.01.2017 12:37 Publikacja: 16.01.2017 12:15

Nutella nie zagraża zdrowiu – przekonuje Ferrero

Foto: Wikimedia

Włoski producent słodyczy próbuje uciszyć aferę, która wybuchła wokół Nutelli po tym, jak w maju 2016 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzegł, że spożycie oleju palmowego może stwarzać zagrożenie dla zdrowia, szczególnie dla dzieci. Jak przekonywał EFSA w swoim raporcie, podczas procesu podgrzewania olejów roślinny do temperatury 200 stopni Celcjusza tworzą się niebezpieczne czynniki kancerogenne (estry glicydowe kwasów tłuszczowych – skr. GE), które mogą przyczynić się do wzrostu ryzyka wystąpienia nowotworu u ludzi. Z tym, że żadne badania jak dotąd jeszcze tego nie wykazały – póki co stwierdzono tylko, że substancje te mogą wywołać raka u szczurów i myszy. Nie wiadomo z kolei, czy identyczne działanie mają również na człowieka.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Rumuńska sieć wchodzi do Polski. „Rynek polski jest podobny do rumuńskiego”
Przemysł spożywczy
Szczęśliwe zakończenie problemów kultowej cukierni z Warszawy
Przemysł spożywczy
Herbaty mrożone biją rekordy, ale kaucje straszą
Przemysł spożywczy
Reakcja Kraft Alkohole na artykuł „Rz” o nowym inwestorze Palikota: Jesteśmy wehikułem inwestycyjnym
Przemysł spożywczy
Kolejne wybiegi Palikota? Ma „nowego” inwestora