Sztuczna inteligencja udowadnia kolejne pokłady swojej nowo uzyskiwanej kreatywności. Superkomputer Watson został stworzony przed kilkoma laty przez koncern IBM. Od pewnego czasu trwają niekończące się testy sprawdzające możliwości maszyny.
Superkomputer w kuchni
Watson zdążył już sprawdzić się jako medyczny diagnosta, specjalista od wygrywania teleturniejów oraz jako kucharz nowej generacji. Za każdym razem celem informatyków było zmuszenie maszyny do łączenia danych, którymi dysponuje. Na podstawie informacji o pacjentach, chorobach i skuteczności leków komputer był w stanie analizować stan zdrowia z szybkością serialowego dr. House'a. Kreatywne podejście do gotowania udowodnił już przed rokiem na znanej w środowisku IT konferencji South by Southwest.
Kolejnym krokiem w udoskonalaniu jego sztucznej inteligencji ma być zaoferowanie szerokiemu odbiorcy aplikacji z przepisami kulinarnymi przygotowanymi przez samego Watsona. Według IBM do dyspozycji użytkowników są tryliony kombinacji składników. Super komputer łączy je na podstawie danych o dotychczasowych, sprawdzonych potrawach, o zmyśle smaku i preferencjach kulinarnych wprowadzonych do jego bazy. Do tego wprowadzono mu także informacje o psychologicznych skojarzeniach, jakie wywołują poszczególne smaki.
Współpraca z przyszłości
Według IBM aplikacja stanowi przykład, jak może wyglądać współpraca ludzi z maszynami nowej generacji w przyszłości. Przy obecnym projekcie współpracuje magazyn kulinarny Bon Appetit. Już przed jego autorzy starali się opracować aplikację bazującą na tysiącach przepisów, którymi dysponuje publikacja. Dziś z pomocą przychodzi Watson. Dzięki niemu testy można przeprowadzić na o większej próbie odbiorców oraz wprowadzić o wiele większe komplikacje. Wszystko z korzyścią dla prac nad rozwojem sztucznej inteligencji.
Superkomputer udowadnia, że nie można się nudzić dzięki jego kreatywności. Jabłeczniki dostają dodatek pieczonej szynki, okazuje się, że można przyrządzić curry także z truskawek. Watson pozwala czuwać nad brakiem glutenu i efektywnie zmniejszać ilości wykorzystywanych w kuchni materiałów. Z tego powodu można gotować bardziej ekologicznie wytwarzając mniej odpadków.