Ogródek w lokalu gastronomicznym. Niezbędne formalności

Już wkrótce stoliki przed lokalami zaczną wyrastać jak grzyby po deszczu. Ogródek ogródkowi jednak nierówny. Te na chodnikach muszą mieć zgodę urzędników, te na prywatnej nieruchomości już niekoniecznie.

Aktualizacja: 10.03.2017 07:29 Publikacja: 10.03.2017 07:21

Ogródek w lokalu gastronomicznym. Niezbędne formalności

Foto: Fotorzepa/ Jakub Ostałowski

Nadchodzi sezon ogródków. Zanim jeszcze zazielenią się drzewa, zaczyna się rozstawianie stolików – każda restauracja, kawiarnia, lodziarnia czy bar chce części chodnika tylko dla siebie. Nie wszędzie jednak można je postawić.

Nie zawsze chodzi o brak miejsca. Ważne jest też to, jak w poprzednim sezonie zachowywali się goście pubu, czy były np. skargi na policję. Wtedy mieszkańcy domów z tej samej ulicy mogą skutecznie zablokować wydanie zezwolenia przez władze miasta na rozstawienie ogródka.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nieruchomości
Ziemia na celowniku kupujących. Jakich działek szukają klienci?
Nieruchomości
Mieszkanie dla singla, pary i rodziny z dzieckiem
Nieruchomości
Sezon na usługi otwarty. Polacy chcą budować, remontować i urządzać ogrody
Nieruchomości
Wielka płyta w nowej odsłonie
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nieruchomości
Nowe inteligentne osiedla