Czym grozi jedzenie fast foodów?

Tłusta, słodka, bezbłonnikowa dieta rozdrażnia układ odpornościowy i wywołuje stany zapalne w organizmie.

Aktualizacja: 15.01.2018 18:14 Publikacja: 15.01.2018 17:50

Długotrwałe odżywianie śmieciowym jedzeniem wywołuje zmiany w DNA komórek odpornościowych

Długotrwałe odżywianie śmieciowym jedzeniem wywołuje zmiany w DNA komórek odpornościowych

Foto: shutterstock

Jedzenie fast foodów sprawia, że w dłuższej perspektywie układ odpornościowy staje się bardziej agresywny. Badania pokazują, że nawet po powrocie do zdrowej diety mechanizmy obronne organizmu nadal pozostają nadpobudliwe. To zaś, jak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Bonn, może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy, cukrzycy i innych chorób kojarzonych z konsekwencjami stosowania niezdrowej, śmieciowej diety. Wyniki najnowszych badań nad wpływem nieprawidłowego odżywiania na układ odpornościowy zostały opublikowane w styczniowym numerze czasopisma „Cell”.

Pozostało 85% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką