Nadużywanie napojów energetyzujących i kawy szkodzi zdrowiu

Arytmia, choroba niedokrwienna serca, a nawet śmierć grozi osobom pijącym kilka puszek napojów energetyzujących dziennie — ostrzegają kardiolodzy. Dostało się również... kawie - pisze Piotr Kościelniak z Barcelony.

Publikacja: 03.09.2014 08:19

Kardiolodzy nie mają też dobrych wiadomości dla miłośników tradycyjnego napoju energetyzującego — ka

Kardiolodzy nie mają też dobrych wiadomości dla miłośników tradycyjnego napoju energetyzującego — kawy

Foto: AFP

Badanie wykonane przez francuskich specjalistów wzięło na celownik popularne również w Polsce napoje energetyzujące — najczęściej spożywane w klubach i dyskotekach, zwykle w połączeniu z alkoholem. — Takie drinki są niezwykle popularne. Wiele osób pije jednego za drugim — mówił podczas kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Barcelonie prof. Milou-Daniel Drici z Wydziału Medycyny Uniwersytetu w Nicei.

Jego zespół — wśród specjalistów znaleźli się nie tylko kardiolodzy, ale też psychiatrzy i neurolodzy — sprawdził doniesienia złożone w ANSES, francuskiej agencji bezpieczeństwa sanitarnego w latach 2009 -2011. Napoje energetyczny „były zamieszane" w 257 przypadki. W 212 z nich dane były wystarczająco precyzyjne, aby można było dokładnie prześledzić wpływ napojów i diety na zdrowie poszkodowanych.

Eksperci ustalili, że w 95 przypadkach doszło do groźnych objawów ze strony układu krążenia, w 74 do objawów psychiatrycznych, a w 57 — do neurologicznych (przypadki z tych dziedzin mogły się na siebie nakładać). Co najbardziej niepokojące — odkryto osiem zgonów wywołanych zatrzymaniem pracy serca. 46 osób pijących takie drinki uskarżało się później na zaburzenia rytmu pracy serca, 13 na bóle w klatce piersiowej, u trzech wystąpiło nadciśnienie.

- Najczęściej występującym problemem był zespół kofeinowy — pojawił się u 60 osób. Charakteryzuje się przyspieszonym biciem serca, co my nazywamy tachykardią, drżeniem kończyn, nerwowością i bólem głowy — mówił w Barcelonie prof. Milou-Daniel Drici. — Rzadziej występujące, ale poważniejsze problemy związane z piciem napojów energetycznych obejmują arytmię oraz zawał mięśnia sercowego. Pacjenci z chorobami serca powinni być świadomi potencjalnego ryzyka związanego z przyjmowaniem dużych porcji kofeiny. Może to pogorszyć ich stan, a nawet doprowadzić do śmierci.

Badacze sprawdzili również skład różnego rodzaju napojów energetycznych (we Francji występują one w 103 odmianach, z czego najpopularniejsza marka ma ok. 40 proc. rynku). — Około 96 proc. tych drinków zawiera kofeinę. Typowa puszka 0,25 litra zawiera jej tyle, co dwie filiżanki esspreso. To kofeina może wywoływać arytmię, a także wpływać na zdolność serca do wykonywania skurczów i zużywania tlenu. 52 proc. tych drinków zawiera taurynę, a jedna trzecia glukuronolakton.

Kardiolodzy nie mają też dobrych wiadomości dla miłośników tradycyjnego napoju energetyzującego — kawy. Jej picie u osób z nadciśnieniem zwiększa — i to dwukrotnie — ryzyko wystąpienia stanów przedcukrzycowych. Te wyniki badania HARVEST (Hypertension and Ambulatory Recording VEnetia STudy) prezentował podczas kongresu w Barcelonie dr Lucio Mos z Włoch. Niekorzystny efekt pojawiał się przy piciu średnio trzech filiżanek dziennie. Umiarkowani „kawopijcy" z nadciśnieniem (1-3 filiżanki dziennie) narażali się na ryzyko o ok. 34 proc. wyższe, niż osoby powstrzymujące się spożywania tego napoju. Stan przedcukrzycowy oznacza bardzo duże zagrożenie wystąpieniem cukrzycy typu 2.

- Nasze badania wskazują, że picie kawy zwiększa ryzyko wystąpienia stanów przedcukrzycowych u młodych dorosłych z nadciśnieniem. Zagrożenie to rośnie, jeśli wolno metabolizują kofeinę — odpowiada za to jeden z enzymów, a także jeśli są otyli lub mają nadwagę. Tacy ludzie muszą być świadomi, że picie dużych ilości kawy może skutkować w późniejszym wieku cukrzycą. Badanie genu CYP1A2 odpowiedzialnego z enzym metabolizujący kofeinę może im pomóc w ocenie ryzyka. Posiadacze wariantu tego genu sprawiającego, że wolno metabolizują kofeinę powinni całkiem powstrzymać się od picia kawy — mówił dr Mos.

Co najważniejsze, nowe wyniki badania HARVEST stoją w sprzeczności z wcześniejszymi rezultatami sugerującymi, że picie kawy obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Piotr Kościelniak z Barcelony

Nauka
Dlaczego koty są rude? Naukowcy w końcu rozwiązali zagadkę DNA
Materiał Partnera
Czy jest pan/pani za…? Oto, jak sposób zadawania pytań wpływa na odpowiedzi
Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?
Nauka
Naukowcy zaobserwowali „piractwo lodowe” na Antarktydzie. Zachodzi szybciej, niż sądzono
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców dotyczące szpaków. Podważa wcześniejsze twierdzenia