Reklama

Profesor za kontuarem

Uczeni opanują na trzy dni bary i restauracje, aby tryskać w nich wiedzą.

Aktualizacja: 20.05.2016 22:34 Publikacja: 19.05.2016 19:36

W barze wykładowcy mogą się czuć tak jak na uniwersytecie

W barze wykładowcy mogą się czuć tak jak na uniwersytecie

Foto: materiały prasowe

Barman nalewa piwo jak Bóg przykazał, z apetyczną pianką. Ale właściwie, skąd się bierze pianka? A te bąbelki w szklance lemoniady pani spoczywającej z gracją na sąsiednim zydlu? Zwyczajny barman może tego nie wiedzieć, ale nie ten, który będzie obsługiwał gości festiwalu Pint of Science (pint – miara piwa, pół kwarty, 0,568 l).

Festiwal odbędzie się po raz trzeci, z Wielkiej Brytanii dotarł już do Niemiec, Francji, Irlandii, Włoch, Austrii, Hiszpanii, RPA, USA, Kanady, Australii. Rozwija się lawinowo, na przykład we Francji w 2014 roku zagościł w trzech miastach, rok później w ośmiu, w tym roku już w 16. Dlatego tylko patrzeć, jak za kontuarem w którymś z miast w Polsce stanie docent Fifko, tym bardziej że koszt uczestnictwa to równowartość tylko 2 euro.

Od 23 do 25 maja z pipy nalewać będą, i manipulować korkociągami, doktorzy i profesorowie (a już na pewno ich asystenci), aby całą wiedzę na temat napojów, zgromadzoną przez naukę, wlewać do szklanek, kufli, kieliszków. Daj Boże, oby także u nas przyjęła się ta nowa świecka tradycja. Szanse są duże, ponieważ „nauka miesza się do wszystkiego, wszędzie się wciska, nawet w dziedziny i miejsca najmniej oczekiwane" – mówi Erwan Coquide, członek ekipy Pint of Science w Paryżu.

Jeśli profesor nie zalewa w barze robaka, nie rozpacza po utracie katedry, o czym może z nim porozmawiać zwykły obywatel? Pytanie należy postawić inaczej: O czym może opowiedzieć w barze naukowiec, jeśli nie ma to być spowiedź życia lub łkanie zbolałej duszy?

Możliwości jest wiele: uczony może powiedzieć, jak zapobiec nieokiełznanej sile, która sprawia, że po otwarciu butelki, nawet wtedy, gdy nikt nią nie potrząsał, piwo i tak wydobywa się z niej w niekontrolowany sposób. Nad tym fundamentalnym problemem pochylili się naukowcy z Uniwersytetu Katolickiego w Louvain. Odkryli, że odpowiadają za to białka hydrofobiny przyciągające cząsteczki dwutlenku węgla. Wystarczy umieścić butelkę piwa w naczyniu szklanym otoczonym magnesami, a więc w polu magnetycznym, neutralizuje się w ten sposób wspomniane białka. Procenty uderzają do głowy sześć minut po wypiciu – udowodnili to naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Heidelbergu. Obraz ze skanera pokazywał, że mózgi mężczyzn i kobiet reagowały tak samo.

Reklama
Reklama

Wypijanie dziennie jednego kieliszka czerwonego lub białego wina nie jest groźne dla wątroby, ale wręcz pomaga w unikaniu chorób tego organu, niezwiązanych z nadmiernym spożyciem alkoholu. Do takiego wniosku, burzącego dotychczasowe poglądy na ten temat, doszli naukowcy z Kalifornijskiego Uniwersytetu w San Diego.

Naukowcy badają także inne substancje i zagadnienia niezwiązane z alkoholem i tą wiedzą dzielą się podczas festiwalu Pint of Science: plastik, energia solarna, jak ze smartfona zrobić mikroskop, fizyka rugby, czyli to, co ludzi obchodzi najbardziej.

– Nic nie wyda się skomplikowane, nie do pojęcia, jeśli ktoś kompetentny poświęci trochę czasu, aby to wytłumaczyć. Dlatego zapraszamy uczonych do baru – powiedziała Nadege Joly, organizatorka festiwalu w Lille.

Nauka
Naukowcy wskazują na zaskakującą przyczynę epidemii dżumy. „Jedna z największych katastrof ludzkich”
Nauka
Przełomowe badania DNA zaprzeczają popularnej teorii. Chodzi o ewolucję Homo sapiens
Nauka
Po co robotnice zabijają własne poczwarki? Niezwykłe zachowanie mrówek
Nauka
Ostatnia superpełnia w tym roku już niedługo. Kiedy obserwować Zimny Księżyc?
Materiał Partnera
Radio na laser i opary rubidu. Kwantowy wynalazek fizyków z UW
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama