Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 05.12.2017 16:35 Publikacja: 05.12.2017 16:27
To nie dieta, ale bakterie mogą odpowiadać za otyłość
Foto: shutterstock
Osoby z nadwagą często się skarżą, że jedzą takie same jedzenie jak ich szczupli znajomi. Dotychczas uważano, że to jedynie próba usprawiedliwiania własnego obżarstwa.
Zespół biochemików z Weizsman Institute of Science w Rehovot w Izraelu, pod kierownictwem Erana Elinava i Erana Segala, przeprowadził na grupie 20 osób badania dotyczące reakcji organizmu na spożywanie różnych rodzajów pieczywa. Naukowcy chcieli sprawdzić czy zdrowsze jest jedzenie standardowego chleba białego, tradycyjnego bochenka na zakwasie czy może zachwalanego przez wielu dietetyków pieczywa pełnoziarnistego.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Kiedy państwo rozwija się zbyt szybko, a fundamenty są słabe, wystarczy jeden kryzys, by runęło jak domek z kart...
Amerykańscy badacze przeprowadzili analizy mikrobów z pokładów wiecznej zmarzliny na Alasce. Na potrzeby projekt...
Sztuczna inteligencja wkracza do medycyny – wspomaga lekarzy w diagnostyce, planowaniu leczenia, leczeniu, a tak...
Znamy laureatów Nagrody Nobla z chemii za 2025 rok. Po godzinie 11.45 Królewska Szwedzka Akademia Nauk ogłosiła,...
Tegoroczna Nagroda Nobla z fizyki została przyznana trzem fizykom kwantowym, badającym efekt tunelowania w fizyc...
Chcemy, żeby Nowy Ursus był czymś więcej niż projektem na 1,5 tys. mieszkań, żeby każdy nabywca otrzymywał więcej niż sam lokal - całe doświadczenie życia w dobrze zaprojektowanej przestrzeni - mówi Boaz Haim, prezes spółki Ronson Development.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas