Dlaczego jedzenie węgorzy może chronić przed koronawirusem?

Naturalnym źródłem witaminy D, której deficyt - jak pokazują badania - zwiększa o 77 proc. ryzyko zakażenia się COVID-19 są przede wszystkim tłuste, świeżo złowione ryby morskie. Najwięcej witaminy D dostarczy nam zjedzenie węgorza - w 100 gramach tej ryby znajduje się 1200 jednostek (jm) witaminy.

Aktualizacja: 17.09.2020 08:52 Publikacja: 17.09.2020 08:37

Dlaczego jedzenie węgorzy może chronić przed koronawirusem?

Foto: stock.adobe.com

Dr Anthony Fauci, główny amerykański epidemiolog pytany o to, jakie suplementy zażywać, by zwiększyć odporność stwierdził, że są tylko dwa suplementy, które mogą zwiększyć odporność osoby je zażywającej.

Pierwszym jest właśnie witamina D. - Jeśli macie deficyt witaminy D, ma to wpływ na waszą podatność na infekcję. Więc nie waham się rekomendować (zażywania jej) i sam biorę suplementy z witaminą D - powiedział Fauci. Drugim suplementem zwiększającym odporność jest witamina C.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Leki i terapie
Jak zapewnić dostęp do leków i wyrobów medycznych?
Leki i terapie
Nowe pozycje na liście leków refundowanych. Aż 41 cząsteczko-wskazań
Leki i terapie
Walka z wczesnym rakiem piersi potrzebuje nowych terapii
Leki i terapie
Donald Trump obwinia Europę o wysokie ceny leków w USA
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Leki i terapie
Kto powinien skutecznie zadbać o bezpieczeństwo lekowe Polski