Szwedzki gigant meblarski, znany również ze swojej sieci restauracji, postanowił wprowadzić kolejne zmiany w swojej gastronomicznej ofercie, by odpowiedzieć na zmieniające się potrzeby klientów. Dotychczas w menu Ikei bezdyskusyjnie królowały mięsne klopsiki, tradycyjnie podawane z sosem śmietanowym, purée ziemniaczanym i dżemem z borówek. Niebawem klienci będą mogli spróbować ich w innej, zdrowszej wersji.
Czytaj także: Ikea ogłasza wielką akcję naprawczą po wypadkach z dziećmi
Ikea opracowuje bowiem nowy rodzaj klopików, oparty na alternatywnych źródłach białka pochodzenia roślinnego. Wprawdzie sieć eksperymentowała w ostatnim czasie z różnymi odmianami klopików i ma w swojej ofercie już mięsne, drobiowe, warzywne i łososiowe, ale to będzie coś zupełnie innego. Nowe wegetariańskie klopsiki będą zawierały pożywne biało roślinne, a przy okazji mają wyglądać i smakować dokładnie tak jak wersja mięsna.
Prace nad nowym przepisem jeszcze trwają. Ikea planuje serwować je we wszystkich swoich restauracjach na całym świecie. Jak zapewnia sieć, pierwsze testy i degustacje roślinnych klopsików prowadzone są we współpracy z wiodącymi dostawcami z branży spożywczej.
- Patrząc na wysoką jakość testowanych przez nas produktów, wprost nie mogę się doczekać, aż będziemy mogli zaoferować smaczne klopsiki zawierające białko pochodzenia roślinnego klientom Ikea. Mam nadzieję, że miłośnicy klopsików podzielą mój entuzjazm – mówi Michael La Cour, dyrektor zarządzający w Ikea Food Services AB, cytowany w komunikacie.