fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Joanna Parafianowicz: kto bogatemu zabroni hamburgera?

AdobeStock
Ludzie śmieją się z osób, które optują nie tyle za całkowitą rezygnacją, ile ograniczeniem spożycia mięsa.

Izolacja, brak kontaktu z innymi przedstawicielami gatunku, głód, niemożność swobodnego poruszania się oraz stres z tym związany, niska temperatura zimą i brak możliwości ogrzania się, to codzienność zwierząt hodowlanych będących produktem ubocznym produkcji mleka. Co roku zaś ok. 300 mln kurczaków mieli się na świecie żywcem (tzw. maceracja) lub gazuje z tej przyczyny, że nie wykluły się jako kury - nie mogą znosić jaj, a zważywszy na powolne tempo przyrostu ich tuczenie nie jest opłacalne. W Polsce dzieje się tak z ponad 40 mln kurczaków rocznie.

Zgodnie z danymi zgromadzonymi przez Polski Instytut Ekonomiczny przeciętny Polak marnuje w ciągu roku 247 kg żywności, co plasuje nasz kraj pod tym względem na 5. miejscu w Unii Europejskiej. Pośród produktów wyrzucanych najczęściej wymienia się m.in. produkty mięsne, takie jak wędliny (45 proc.) lub pochodzące od zwierząt, tj. jogurty (27 proc.) i mleko (12 proc.). Bez cienia przesady przyjąć zatem można, że...

Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA