Reklama

Żywność znów zaczyna drożeć

Świat boryka się z nadpodażą żywności. Dla firm znad Wisły szanse, aby znów zwiększyć eksport.

Publikacja: 10.04.2016 21:00

Foto: Bloomberg

– Dane z ostatnich miesięcy wskazują na trwałe odwrócenie trendu spadkowego światowych cen żywności – mówi Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole Polska. – W dalszej części roku będą one stopniowo rosły.

Pomimo spodziewanego wzrostu ceny żywności będą na świecie nadal niższe niż w poprzednich latach. W marcu światowy indeks cen żywności FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, był wciąż o ok. 12 proc. niższy niż rok wcześniej.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Reklama
Reklama