fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Przemysł spożywczy

Żywność znów zaczyna drożeć

Bloomberg
Świat boryka się z nadpodażą żywności. Dla firm znad Wisły szanse, aby znów zwiększyć eksport.

– Dane z ostatnich miesięcy wskazują na trwałe odwrócenie trendu spadkowego światowych cen żywności – mówi Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole Polska. – W dalszej części roku będą one stopniowo rosły.

Pomimo spodziewanego wzrostu ceny żywności będą na świecie nadal niższe niż w poprzednich latach. W marcu światowy indeks cen żywności FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, był wciąż o ok. 12 proc. niższy niż rok wcześniej.

Pomimo to w tym roku widać ich stopniowy wzrost. W marcu indeks FAO był o 1,5 pkt wyższy niż w lutym. Wywindowały go głównie cukier (w ciągu miesiąca skok o 17 proc.) oraz olej roślinny (wzrost o 6,3 proc).

Słaby złoty pomaga

– Utrzymujące się niskie światowe ceny żywności są efektem globalnej nadpodaży – mówi Jakub Olipra. – Oznacza to, że polskim eksporterom żywności trudniej jest ją sprzedać.

Nie przeszkodzi to jednak w pobiciu kolejnego rekordu w eksporc...

Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA

WIDEO KOMENTARZ

REKLAMA