– Mieszkańcy naszego kraju są coraz bardziej świadomymi i poszukującymi konsumentami. Smaki śmietankowy czy czekoladowy są dla nich nadal okej, ale chcą także spróbować lodów smakujących jak ser gorgonzola z suszoną gruszką – mówi Marcin Baczewicz, właściciel Pracowni Lodów Odlodowo w Kołobrzegu, który lodowego fachu nauczył się we Włoszech.
Pan Marcin wyznaje zasadę, że lody można zrobić ze wszystkiego, co da się zjeść i jest smaczne. Odlodowo ma więc na swoim koncie lody o smaku wędzonego łososia, topinambura, szparagów czy suszonych borowików.
– Liczy się pomysł i sięganie po to, co akurat jest dostępne w danym sezonie – zaznacza Marcin Baczewicz.
Nie tylko z okienka
Na oryginalne smaki stawia też działająca od dwóch lat Lodziarnia Gelatiamo w Szczecinie (w połowie kwietnia 2016 roku otworzyła drugi punkt w tym mieście). Serwuje m.in. lody o smaku napoju energetycznego Red Bull. Właścicieli psów przyciąga dodatkowo psimi lodami robionymi z ... mięsa.
Ostatnio w Gelatiamo ruszyli z lodami inspirowanymi polskimi produktami regionalnymi. – Zaczęliśmy paprykarzem szczecińskim i andrutami kaliskimi. W maju będzie oscypek – mówi Anna Kapturska z Lodziarni Gelatiamo. – Wszystkie surowce są od rodzimych producentów – dodaje.