Reklama

Wino i wódka są skazane na ekologiczny przewrót

Producenci alkoholi wpisują się w tendencje ekologiczne. W ten sposób próbują pozyskać konsumentów – mówi Dr Magdalena Cyrek, ekonomistka z Uniwersytetu Rzeszowskiego.

Aktualizacja: 17.01.2020 05:43 Publikacja: 16.01.2020 15:55

Wino i wódka są skazane na ekologiczny przewrót

Foto: Adobe Stock

Grupa Żywiec rozwija akcję, w ramach której promuje oddawanie do sklepów butelek zwrotnych po piwie, a Carlsberg w październiku pokazał swój prototyp ekologicznej butelki. Czy producenci mocniejszych alkoholi też będą skazani na produkcję ekologicznych butelek?

Już teraz są podejmowane działania związane z wprowadzaniem ekologicznej oferty produktów alkoholowych, nie tylko piwa. Takie alkohole jak wino czy wódka są skazane na ekologiczny przewrót. Na tę chwilę ich oferta jest wąska, ale wygląda na to, że producenci alkoholi wpisują się w tendencje ekologiczne. W ten sposób próbują pozyskać konsumentów. Klientów próbują też zachęcić ekologiczną produkcją: alkohole coraz częściej opierają się na tradycyjnych recepturach, w ich skład wchodzą certyfikowane surowce, a nie sztuczne ulepszacze smaku i konserwanty.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Opinie Ekonomiczne
Prof. Sławomir Mikrut: Jak AI może przyspieszyć inwestycje w infrastrukturę
Opinie Ekonomiczne
Aleksandra Fandrejewska: Istnienie „a” nadaje sens alfabetowi
Opinie Ekonomiczne
Wojciech Warski: O przywódcach i narzędziach przymusu ekonomicznego
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Brak zaufania podcina nam skrzydła. Jest źle
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Napięty budżet i spóźniony refleks Adama Glapińskiego
Reklama
Reklama