Reklama
Rozwiń

Wino i wódka są skazane na ekologiczny przewrót

Producenci alkoholi wpisują się w tendencje ekologiczne. W ten sposób próbują pozyskać konsumentów – mówi Dr Magdalena Cyrek, ekonomistka z Uniwersytetu Rzeszowskiego.

Aktualizacja: 17.01.2020 05:43 Publikacja: 16.01.2020 15:55

Wino i wódka są skazane na ekologiczny przewrót

Foto: Adobe Stock

Grupa Żywiec rozwija akcję, w ramach której promuje oddawanie do sklepów butelek zwrotnych po piwie, a Carlsberg w październiku pokazał swój prototyp ekologicznej butelki. Czy producenci mocniejszych alkoholi też będą skazani na produkcję ekologicznych butelek?

Już teraz są podejmowane działania związane z wprowadzaniem ekologicznej oferty produktów alkoholowych, nie tylko piwa. Takie alkohole jak wino czy wódka są skazane na ekologiczny przewrót. Na tę chwilę ich oferta jest wąska, ale wygląda na to, że producenci alkoholi wpisują się w tendencje ekologiczne. W ten sposób próbują pozyskać konsumentów. Klientów próbują też zachęcić ekologiczną produkcją: alkohole coraz częściej opierają się na tradycyjnych recepturach, w ich skład wchodzą certyfikowane surowce, a nie sztuczne ulepszacze smaku i konserwanty.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Opinie Ekonomiczne
Bogusław Chrabota: Upały dołują światowe PKB
Opinie Ekonomiczne
Michał Hetmański, Kamil Laskowski: Hutnictwo to wyjątek od piastowskiej doktryny Tuska
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Obniżka podatków to miraż. Należałoby je podnieść – na obronę
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Wiadomość o śmierci Zachodu nieco przesadzona
Opinie Ekonomiczne
Marian Gorynia: Dlaczego organizujemy Kongres Ekonomistów Polskich?