Reklama

To czas przyrządza nam lunche

Pytanie, ile wart jest czas pracy poświęcony na gotowanie obiadu. Może tradycja nakazuje zrobić wszystko samemu, tak robią porządne panie domu, tak zachowują się zaradni oszczędni ludzie – sami gotują, sami sprzątają, sami wyprowadzają psy.

Publikacja: 09.08.2018 21:00

To czas przyrządza nam lunche

Foto: 123RF

Tylko potem okazuje się, że to się zupełnie nie opłaca. Stawka godzinowa specjalistów coraz częściej, szczęśliwie, jest na takim poziomie, że bardziej opłaca się wynająć kogoś do posprzątania domu, niż samemu walczyć z kurzem przez kilka godzin, a zaoszczędzony czas zainwestować w pracę. Albo odpoczynek. Podobnie jest z gotowaniem obiadów – zamiast robić zakupy, następnie spędzić długie godziny w kuchni, szybciej jest wyjść na obiad. Czy warto ze względu na walory smakowe, to z pewnością zależy od umiejętności. Jeśli chodzi o mój talent, już wizyta w barze mlecznym będzie opłacalna. Wierzę, że czytelnicy potrafią lepiej gotować, niemniej – czy jest to zawsze efekt wart nakładów?

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Opinie Ekonomiczne
Grzegorz Malinowski: Ile Polski w Polsce?
Opinie Ekonomiczne
Prof. Marian Gorynia: Gdzie efektywność w rozwoju kraju?
Opinie Ekonomiczne
Hubert A. Janiszewski: Obiecanki cacanki, a naród się cieszy…
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Afera na sierpień
Opinie Ekonomiczne
Marcin Zieliński: Ukryte pułapki nowego budżetu UE dla Polski
Reklama
Reklama