Reklama

To czas przyrządza nam lunche

Pytanie, ile wart jest czas pracy poświęcony na gotowanie obiadu. Może tradycja nakazuje zrobić wszystko samemu, tak robią porządne panie domu, tak zachowują się zaradni oszczędni ludzie – sami gotują, sami sprzątają, sami wyprowadzają psy.

Publikacja: 09.08.2018 21:00

To czas przyrządza nam lunche

Foto: 123RF

Tylko potem okazuje się, że to się zupełnie nie opłaca. Stawka godzinowa specjalistów coraz częściej, szczęśliwie, jest na takim poziomie, że bardziej opłaca się wynająć kogoś do posprzątania domu, niż samemu walczyć z kurzem przez kilka godzin, a zaoszczędzony czas zainwestować w pracę. Albo odpoczynek. Podobnie jest z gotowaniem obiadów – zamiast robić zakupy, następnie spędzić długie godziny w kuchni, szybciej jest wyjść na obiad. Czy warto ze względu na walory smakowe, to z pewnością zależy od umiejętności. Jeśli chodzi o mój talent, już wizyta w barze mlecznym będzie opłacalna. Wierzę, że czytelnicy potrafią lepiej gotować, niemniej – czy jest to zawsze efekt wart nakładów?

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Opinie Ekonomiczne
Janusz Jankowiak: Pod wodą, czyli jak podejść do nierównowagi fiskalnej
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Magiczne 60 procent
Opinie Ekonomiczne
Andrzej Kubisiak: Kręta ścieżka rewolucji AI
Opinie Ekonomiczne
Piotr Skwirowski: Polska to nie jest kraj dla kawoszy
Opinie Ekonomiczne
Marta Postuła: Granice produktywności: jak infrastruktura wpływa na potencjał wzrostu
Reklama
Reklama