To czas przyrządza nam lunche

Pytanie, ile wart jest czas pracy poświęcony na gotowanie obiadu. Może tradycja nakazuje zrobić wszystko samemu, tak robią porządne panie domu, tak zachowują się zaradni oszczędni ludzie – sami gotują, sami sprzątają, sami wyprowadzają psy.

Publikacja: 09.08.2018 21:00

To czas przyrządza nam lunche

Foto: 123RF

Tylko potem okazuje się, że to się zupełnie nie opłaca. Stawka godzinowa specjalistów coraz częściej, szczęśliwie, jest na takim poziomie, że bardziej opłaca się wynająć kogoś do posprzątania domu, niż samemu walczyć z kurzem przez kilka godzin, a zaoszczędzony czas zainwestować w pracę. Albo odpoczynek. Podobnie jest z gotowaniem obiadów – zamiast robić zakupy, następnie spędzić długie godziny w kuchni, szybciej jest wyjść na obiad. Czy warto ze względu na walory smakowe, to z pewnością zależy od umiejętności. Jeśli chodzi o mój talent, już wizyta w barze mlecznym będzie opłacalna. Wierzę, że czytelnicy potrafią lepiej gotować, niemniej – czy jest to zawsze efekt wart nakładów?

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Gospodarka wciąż w strefie cienia
Opinie Ekonomiczne
Piotr Skwirowski: Nie czarne, ale już ciemne chmury nad kredytobiorcami
Ekonomia
Marek Ratajczak: Czy trzeba umoralnić człowieka ekonomicznego
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Klęska władz monetarnych
Opinie Ekonomiczne
Andrzej Sławiński: Przepis na stagnację