Pandemia zmieniła obyczaje żywieniowe Polaków

Skutki Covid-19 widać nawet w zawartości talerzy. Jak znosimy drastyczne zmiany wywołane koronawirusem i co o tym mówi nasz sposób odżywiania się?

Publikacja: 27.12.2020 22:36

Pandemia zmieniła obyczaje żywieniowe Polaków

Foto: Adobe stock

mk

Z początku wielu Polaków zdecydowało się na zdrowe menu, regularne gotowanie i maksymalnie zdrowy tryb życia, ale dość szybko straciliśmy entuzjazm. Boom na organiczną żywność, restrykcyjne diety i pracę nad własnym ciałem wywołany był potrzebą odzyskania kontroli w sytuacji, która od nas nie zależy.

Nieregularny tryb życia, zmiana godzin snu zdecydowanie zmieniły tryb posiłków na niekontrolowany Niektórzy potraktowali przekąski jako ucieczkę przed nudą, dla innych "comfort food" był sposobem na odwrócenie uwagi od stresu i lęku. W obu tych grupach jedzenie stało się ważnym elementem radzenia sobie z nową, trudną sytuacją.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Leki i terapie
Nowe pozycje na liście leków refundowanych. Aż 41 cząsteczko-wskazań
Leki i terapie
Walka z wczesnym rakiem piersi potrzebuje nowych terapii
Leki i terapie
Donald Trump obwinia Europę o wysokie ceny leków w USA
Leki i terapie
Kto powinien skutecznie zadbać o bezpieczeństwo lekowe Polski
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Leki i terapie
Farmakoterapia dla chorych na otyłość. Problemem nierefundowane leki