Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 24.10.2018 12:28 Publikacja: 24.10.2018 11:40
Foto: Stock Adobe
Przeciętny mieszkaniec Unii Europejskiej, w związku ze sposobem odżywiania, produkuje 1070 kg CO2 rocznie. Na tę ilość składają się zarówno emisje związane z wytworzeniem czy przygotowaniem produktów spożywczych, jak i zmiany sposobu użytkowania gruntów czy transport. To mniej więcej tyle, ile wytwarza jeden samochód pokonujący trasę 6000 km. Do tej pory Komisja Europejska uważała, że jest to o 1/3 mniej.
Badanie International Institute for Applied Systems Analysis, opublikowane w piśmie Global Food Security, stwierdza, że dieta Europejczyków ma ogromny wpływ na produkcję gazów cieplarnianych. Spożywane przez nas mięso i nabiał są odpowiedzialne za ponad 75% produkcji dwutlenku węgla związanego z nawykami żywieniowymi. Przyczyną jest nie tylko sama produkcja mięsa i nabiału, gdzie zwierzęta emitują do atmosfery dużo CO2, przyczyną jest również wylesianie w celu zwiększenia ilości gruntów uprawnych dla produkcji pasz. Zaskakujące jest to, że handel międzynarodowy i przewozy produktów ma w tym przypadku marginalne znaczenie w porównaniu z innymi źródłami.
Badania to jest źródłem informacji nie tylko dla decydentów, ale również dla świadomych konsumentów, którzy zdają sobie sprawę ze swojego wpływu na losy świata. Stwierdza ono jednoznacznie, że spożywanie mniejszej ilości mięsa i nabiału jest jednym z podstawowych działań, jakie jednostki mogą podjąć w celu zmniejszenia swojego wpływu na zmiany klimatyczne.
"Europejczycy są kulturowo przywiązani do konsumpcji mięsa i produktów mlecznych. Ograniczenie naszego wpływu na zmiany klimatu niekoniecznie wymaga zaprzestania spożywania tych produktów żywnościowych, ale raczej dalszej dywersyfikacji naszych diet, aby zmniejszyć ich udział". – powiedziała Vilma Sandström, doktorantka Uniwersytetu Helsińskiego, która opracowywała to badanie.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Receptory jonotropowe w neuronach działają jak bramki. Od ich sprawności zależy pamięć, uczenie się, praca mięśn...
„Człowiek to najlepszy firewall” – to hasło tegorocznej konferencji Akademii cyberPEKAO – wydarzenia edukacyjnego zorganizowanego przez Bank Pekao S.A. Spotkanie było poświęcone jednemu z najważniejszych współczesnych wyzwań: jak budować odporność na cyberzagrożenia?
Kiedy państwo rozwija się zbyt szybko, a fundamenty są słabe, wystarczy jeden kryzys, by runęło jak domek z kart...
Amerykańscy badacze przeprowadzili analizy mikrobów z pokładów wiecznej zmarzliny na Alasce. Na potrzeby projekt...
Sztuczna inteligencja wkracza do medycyny – wspomaga lekarzy w diagnostyce, planowaniu leczenia, leczeniu, a tak...
Rozbudowa szybkich sieci ładowania jest szczególnie ważna dla wzrostu sprzedaży samochodów ciężarowych, bez których trudno myśleć o dekarbonizacji – ocenia Małgorzata Kulis, dyrektor zarządzająca Volvo Trucks Polska.
Znamy laureatów Nagrody Nobla z chemii za 2025 rok. Po godzinie 11.45 Królewska Szwedzka Akademia Nauk ogłosiła,...
Dziś wszystkie technologie, które będą pomagały przemysłowi w prognozowaniu i optymalizowaniu zużycia energii, są już dostępne. Redukcja strat i przestojów czy zwiększanie elastyczności systemu nigdy nie były prostsze – mówi Anna Nowak-Jaworska, prezeska Schneider Electric Polska.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas