Jak smakuje karnawał?

Może karnawał nie jest już jak kiedyś świętowaniem bez żadnych hamulców, niepohamowanym jedzeniem, piciem i folgowaniem sobie, ale ciągle przecież to doskonały pretekst do zabawy. Większość karnawałowych potraw łączy się z jego finałem, ale już teraz można sprawdzić, jak smakują, a przy okazji zrobić sobie podróż dookoła świata.

Aktualizacja: 24.02.2017 13:40 Publikacja: 23.02.2017 23:01

W King Cake ukryta jest figurka Jezusa.

W King Cake ukryta jest figurka Jezusa.

Foto: 123RF

Wenecja, która ze swoimi maskami jest dla wielu synonimem karnawału, smakuje weneckimi pączkami, czyli fritole veneziane. Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca natomiast swoje ulubione słodkości karnawałowe – to malutkie kuleczki z ciasta drożdżowego, smażone na głębokim oleju. Podaje się je w formie wysokich piramid, posypane cukrem pudrem.

Hiszpanie maja swoje churrosy, czyli podłużne ciasteczka z zaparzanego ciasta, które je się z gorącą, gęstą czekoladą. To, jak się je robi, można w ten weekend zobaczyć w warszawskim Bazarze Kocha, doskonałe znajdziecie też w dowodzonej przez Mariusza Wołosiewicza Sobremesie.

Mieszkańcy północnej Europy, szczególnie Szwedzi i Finowie, jedzą semle, czyli ciastka z bułeczki pszennej wypełnione słodkim nadzieniem zrobionym z kremowej śmietanki, często z dodatkiem owoców.

Brytyjczycy i Australijczycy zajadają w karnawale naleśniki z wszelkiego rodzaju słodkimi dodatkami. Jest tam i syrop klonowy, i sos czekoladowy, i konfitury. Często na karnawałowych naleśnikach jest kilka dodatków jednocześnie. Nie bez powodu ostatni dzień karnawału w tych krajach to Pancake Tuesday (naleśnikowy wtorek).

Po karnawałowej nocy w Nowym Orleanie, chcąc uczynić zadość zwyczajom, zjada się na śniadanie King Cake, czyli tradycyjne ciasto Mardi Gras. Jak każe tradycja – w cieście ukryta jest figurka dziecka, która symbolizuje Dzieciątko Jezus, adorowane przez Trzech Króli. King Cake musi być obecne na każdej karnawałowej imprezie – a szczęśliwiec, który znajdzie w swoim kawałku figurkę dziecka, jest Królem Dnia. Ponieważ na Królu Dnia spoczywa obowiązek przyniesienia King Cake na następną imprezę, cały karnawał w Nowym Orleanie nabiera słodkiego smaku ciasta. A ostatni Król Dnia – czyli ten, kto dostanie kawałek z dzieckiem podczas ostatniego dnia karnawału – jest zobowiązany do pierwszego zakupu King Cake w roku następnym. I tak tradycja trwa i trwa, i trwa...

W Polsce toczy się nieustająca walka pączków z faworkami (chrustami). Są zwolennicy drożdżowych kul z aromatyczną konfiturą różaną i lukrem. Ale też ci, którzy uwielbiają delikatne chrusty posypane cukrem pudrem. Im cieńsze, tym lepsze.

Zaskakująco w tym nawale słodyczy wyglądają potrawy z miejsca słynącego z samby i szaleńczego karnawału, czyli Brazylii i Rio de Janeiro. Tam królują pikantne mięsa i owoce morza, często podawane z soczystym mango i ananasem. Na ulicach miast, w przerwach pomiędzy szaleństwami karnawału, zjecie sururu – owoce morza gotowane z cukrem trzcinowym i owocami, jak ananas i mango, alcatrę – zamarynowaną wołowinę na ostro, lub coracao – kurze serduszka grillowane (zamarynowane w oliwie i czosnku) podawane z pomarańczą, albo picanhę – grillowaną soloną wołowinę z przerostem tłuszczowym. Warto podjeść, żeby później było co wspominać w spokojnych dniach postu.    —wydarzeniakulinarne.pl

Wenecja, która ze swoimi maskami jest dla wielu synonimem karnawału, smakuje weneckimi pączkami, czyli fritole veneziane. Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca natomiast swoje ulubione słodkości karnawałowe – to malutkie kuleczki z ciasta drożdżowego, smażone na głębokim oleju. Podaje się je w formie wysokich piramid, posypane cukrem pudrem.

Hiszpanie maja swoje churrosy, czyli podłużne ciasteczka z zaparzanego ciasta, które je się z gorącą, gęstą czekoladą. To, jak się je robi, można w ten weekend zobaczyć w warszawskim Bazarze Kocha, doskonałe znajdziecie też w dowodzonej przez Mariusza Wołosiewicza Sobremesie.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Kultura
Nowości na Zamku Królewskim w Warszawie. Porcelana, obrazy Matejki i van Loo
Kultura
Warszawa: Majówka w Łazienkach Królewskich
Kultura
Plenerowa wystawa rzeźb Pawła Orłowskiego w Ogrodach Królewskich na Wawelu
Kultura
Powrót strat wojennych do Muzeum Zamkowego w Malborku
Materiał Promocyjny
Dlaczego warto mieć AI w telewizorze
Kultura
Decyzje Bartłomieja Sienkiewicza: dymisja i eurowybory