Projekt mieszkania dla czytelnika

aktualizacja: 25.11.2011, 15:43
Projekt wykończenia, jaki wygrał nasz czytelnik
Projekt wykończenia, jaki wygrał nasz czytelnik
Foto: Digital Pigment

Pan Piotr, właściciel nowego mieszkania w Wilanowie, wygrał spotkanie z architektem i projekt urządzenia wnętrz

Serwis Nieruchomości wraz z architektami z firmy Digital Pigment prowadzą akcję poradniczą dla osób, które kupiły mieszkanie od dewelopera i zastanawiają się, jak je ciekawie wykończyć. Architekci doradzają też osobom, które zdecydowały się na remont starego lokalu. Pomagają dobrać kolory i materiały wykończeniowe.
Czekamy na listy (nieruchomości@rp.pl) od czytelników, którzy potrzebują porady eksperta, jak nadać wnętrzom wyjątkowych charakter.
Spośród autorów nadesłanych listów architekci z Digital Pigment  raz w miesiącu wybiorą osobę, do której pojadą i udzielą fachowej porady. Oprócz bezpłatnego doradztwa (w czasie wizyty w domu czytelnika) autor najciekawszego listu dostanie projekt wnętrza. (więcej szczegółów o akcji)
W tym miesiącu projekt wnętrz dostał pan Piotr (nazwisko do wiadomości redakcji), właściciel nowego mieszkania na osiedlu powstającym w warszawskim Wilanowie. Byliśmy u niego razem z Magdaleną Kozak i Katarzyną Garecką, architektkami z pracowni Digital Pigment. (patrz zdjęcie).

Wizja czytelnika

Pan Piotr napisał: - Jestem chłonny porad specjalistów dotyczących wykończenia mieszkania z rynku pierwotnego. Mój 53-metrowy lokal z 38-metrowym tarasem mieści się na trzecim piętrze budynku powstającego w Miasteczku Wilanów. Jest to mieszkanie narożne. Mam już pewną wizję, jak ten lokal powinien być urządzony.
Zabudowa kuchenna nie będzie duża – zajmie małą ścianę boczną. Myślę też o ładnej dużej wyspie, która spełni jednocześnie rolę stołu jadalnego. Nad nią powinien być okap połączony z podwieszanym sufitem.
Hol będzie się łączył z kuchnią tą samą podłogą z gresu. Na wprost od drzwi będzie szafa wnękowa, a jej prawa ściana ma być pokryta ładną tapetą. Drzwi - zarówno do łazienki, jak i sypialni - będą przesuwne. Drzwi mają być z mlecznego szkła.
Łazienka, jak na dwupokojowe mieszkanie, jest całkiem duża. Chcę tu zamontować wannę narożną i kabinę prysznicową z wylewką (zamiast brodzika) ze specjalnym szkłem po bokach. WC wejdzie w górny prawy róg łazienki. Na całej długości górnej ściany łazienki chciałbym mieć szafkę.
W salonie i w sypialni mają być podłogi z ciepłego jasnego drewna - może to być jasna mozaika. Cały lewy górny róg salonu to miejsce na TV, playstation i meblościankę z książkami. Przy dolnej ścianie salonu będzie narożnik, fotel i stolik kawowy. Obok wejścia na taras ma stanąć zegar Gustava Beckera, który odrestauruję.
W sypialni także chcę ciepłą, jasną podłogę – jak w salonie. Na wprost będzie oszklona szafa wnękowa. Stanie tu też duże łóżko oraz dwie szafki nocne po obydwu stronach.

Czego potrzebuje czytelnik

Pan Piotr podkreśla, że zależy mu na sugestiach dotyczących układu kolorystycznego w całym mieszkaniu. – Chciałbym maksymalnie wykorzystać powierzchnię. Potrzebuję porady, jak dograć wszystkie szczegóły, jak dobrać elementy dekoracyjne, tak by wszystko tworzyło spójną całość. Jestem otwarty na propozycje, nie wykluczam zmian w moich planach – napisał.

Co zobaczyli architekci

Magdalena Kozak i  Katarzyna Garecka, właścicielki pracowni Digital Pigment:
- Mimo że mieszkanie w warszawskim Wilanowie nie jest jeszcze odebrane, a inwestycja to wciąż plac budowy, czytelnik ma klarowną wizję swojego wnętrza. Sam zaprojektował jego układ przestrzenny, rozkład mebli, częściowo zdecydował się też na materiały wykończeniowe. Wybrałyśmy jego list, ponieważ często mając pomysł na konkretne elementy aranżacji, trudno je dopasować do siebie.
Czytelnik  zaplanował niektóre elementy mieszkania. Są to: zabudowa kuchenna w kolorze szarobrązowym, białe blaty kuchenne, drzwi wewnętrzne z mlecznego szkła oraz jasna podłoga.
Inne elementy dekoracji wnętrza, które musiałyśmy wziąć pod uwagę to stylowy, antyczny, drewniany zegar. Właściciel mieszkania chce, aby było ono jasne, ciepłe i przytulne.

Co zaproponowały projektantki

W oparciu o plan przygotowany przez pana Piotra przedstawiłyśmy naszą wizję dotyczącą kolorów i doboru materiałów.
Do jasnej drewnianej podłogi wybrałyśmy jasnoszare, duże, prostokątne płyty. Zaproponowałyśmy je na pasie pomiędzy wyspą a zabudową kuchenną oraz w holu.
Te same płyty wchodzą do łazienki – przy drzwiach przesuwnych warto zachować ten sam rodzaj podłogi po obu ich stronach. Ściany wykończone są białą listwą przypodłogową.
Strefa holu jest ocieplona fornirem dębowym na ścianach oraz na frontach szafy – tak, aby nie „czytało się", że jest to mebel.
Jeden segment zabudowy, ten, który stoi już na podłodze drewnianej, ma drzwiczki w kolorze białym, podobnie jak ściana prostopadła, na którą przechodzi i się z nią zlewa.
Część salonowo-kuchenna utrzymana jest w łagodnej tonacji bieli, szarości i beżu z czarnymi akcentami. Zabudowa z wnęką na TV służy przechowywaniu sprzętu rtv, płyt i książek. Białe fronty zlewają się z kolorem ściany, na której stoi zabudowa, zaś drewniana rama wokół ekranu nawiązuje do innych drewnianych elementów. Biorąc pod uwagę zabytkowy zegar, zaproponowałyśmy stylizowany stolik na kawę.
Narożnik najlepiej wyglądać będzie w jasnoszarym materiale.
Okna udekorowane są białymi roletami rzymskimi, które dają wrażenie czystości i schludności wnętrza. Dodatkowo okno balkonowe ozdobione jest białą, jednolitą zasłoną.
Gołębioszare ściany dobrze przełamują kremową aurę podłogi i neutralizują zbyt ciepłe wnętrze. Zaprojektowałyśmy mocne akcenty w postaci czarnych ram na lustro i obraz, czarną lampę stojącą oraz czarne poduszki na narożniku.
W sypialni odeszłyśmy od szarości na ścianach, tu mają kolor ciepłego beżu. Drewniana rama łóżka, białe pikowanie na wezgłowiu, białe fronty szafy wnękowej oraz stylizowane szafeczki nocne oraz sekretarzyk utrzymują pomieszczenie w przytulnym charakterze. Estetykę aranżacji podkreślają białe rolety rzymskie oraz zasłony w tym samym kolorze.
Łazienka wyłożona jest jednakowymi płytami, jak w holu i kuchni. Szafka pod umywalkę jest drewniana, a blat biały. Za muszlą WC zaprojektowałyśmy zabudowę do sufitu z płytkimi szafeczkami na kosmetyki w mlecznym szkle.
Koncepcja materiałowo-kolorystyczna, którą przygotowałyśmy panu Piotrowi utrzymana jest w przytulnych, łagodnych tonacjach. Nawet przy szarych ścianach, które mogą budzić obawy, wnętrze nie traci swego ciepłego charakteru.

Co na to czytelnik

Spotkanie z architektami było naprawdę udane. Byłem ciekawy, co mi panie projektantki zaproponują. Ich wizja bardzo mi odpowiada. Mieszkanie będę odbierał w grudniu tego roku. Mam nadzieję, że na początku roku uda się w nim zamieszkać. Z pewnością skorzystam z sugestii i porad architektów

POLECAMY

KOMENTARZE