Prenumerata 2018 ju˜ż w sprzedża˜y - SPRAWD˜!

Mieszkaniowe

Nowa łazienka dla czytelniczki

Takš aranżację łazienki zaproponowała architekt Magdalena Kozak
Digital Pigment
Pani Ewa, uczestniczka naszej akcji, napisała, jak chciałaby zmienić wnętrze mieszkania. Dostała od architektów projekt łazienki
Serwis Nieruchomoœci razem z architektami z firmy Digital Pigment prowadzš akcję poradniczš dla osób, które podjęły decyzję o remoncie mieszkania albo kupnie lokalu, który chcš niebanalnie wykończyć. Czekamy na listy od czytelników,  którzy potrzebujš  porady eksperta, jak zerwać z rutynš w urzšdzaniu wnętrz i jak nadać im wyjštkowy charakter. Spoœród autorów nadesłanych listów nasi eksperci raz w miesišcu wybiorš osobę, do której pojadš i na miejscu udzielš fachowej porady. Oprócz bezpłatnego doradztwa (w czasie wizyty w domu czytelnika) autor najciekawszego listu dostanie projekt wnętrza. (więcej szczegółów o akcji)
W tym miesišcu projekt łazienki dostała pani Ewa z Warszawy (nazwisko do wiadomoœci redakcji). Byliœmy u niej w mieszkaniu na Bielanach razem z Magdalenš Kozak, architektem z pracowni Digital Pigment. (patrz zdjęcie).

O czym marzy czytelniczka?

Pani Ewa napisała: - Przymierzam się do wprowadzenia zmian w 54-metrowym, trzypokojowym mieszkaniu. Do niedawna mieszkały tu dzieci, które się usamodzielniły. Teraz lokal zajmujš dwie osoby. Zlikwidowaliœmy już kilka par drzwi, połšczyliœmy toaletę z łazienkš, ale może można zrobić coœ więcej, żeby stworzyć większš, wygodnš przestrzeń, a jednoczeœnie dodać ciepła temu niewielkiemu mieszkaniu? Właœnie rozpoczynamy remont łazienki. Chętnie skorzystam z porady specjalisty.

Co zobaczył architekt?

Magdalena Kozak, architekt, współwłaœcicielka pracowni Digital Pigment: - Pani Ewa poruszyła w liœcie bardzo częsty problem, z jakim borykajš się właœciciele mieszkań w blokach z wielkiej płyty. Lokale sš niższe o ok. 10- 20 cm od tych budowanych współczeœnie. Niby niewiele, ale w połšczeniu z innym rozplanowaniem przestrzeni, rodzi problemy. Czytelniczka potrzebowała wskazówek, jak optycznie zwiększyć pomieszczenia, nadajšc im wrażenie przestronnoœci. Państwo K. przeorganizować przestrzeń w swoim mieszkaniu postanowili po wyprowadzce dzieci. Marzyli o otwartych przestrzeniach, aby uciec od zamkniętych pokoików na planie prostokšta, znanych z tysięcy bloków z epoki socjalizmu. Zdecydowali się otworzyć kuchnię na salon i hall wejœciowy oraz połšczyć wc z łazienkš. Wyburzyli częœć œcianek działowych od strony korytarza. Ich mieszkanie znajduje się na parterze bloku, który stoi przy stosunkowo zadrzewionej ulicy. Wnętrze jest raczej ciemne. Moje pierwsze  wrażenie było takie, iż wymaga zdecydowanego doœwietlenia oraz ocieplenia koloru œcian. (korytarz w mieszkaniu). Do remontu pozostała łazienka, która zyskawszy powierzchnię wczeœniejszego wc, daje nowe możliwoœci aranżacji. Moim zdaniem i to pomieszczenie należy doœwietlić, aby uzyskać wrażenie przestronnoœci. W 4,5-metrowej łazience muszš się zmieœcić wanna, umywalka, muszla wc oraz pralka. Właœcicielom mieszkania zależy na sporym miejscu na przechowywanie œrodków czystoœci, kosmetyków i ręczników. (rzut pomieszczenia)

Co poradził projektant?

Magdalena Kozak: - Zaproponowałam aranżację w białych płytach z czarnymi akcentami. Łazienka jest jasna, ale nie mdła. Na lewej œcianie zaproponowałam jasnoszary tynk strukturalny. Umywalka stoi na szafce z płyty MDF, lakierowanej na czarno. Optyczne wrażenie wyższej wysokoœci wnętrza zapewnia ułożenie płytek w pionie oraz pionowe słoje płyty fornirowanej na œciance za muszlš wc. Dodatkowy efekt przestronnoœci daje duże lustro klejone do œciany. Aby ocieplić wystrój pomieszczenia, wprowadziłam drewniane elementy na meblach i pasie podłogi. Zaprojektowałam sporo miejsca na przechowywanie różnych rzeczy: płytka przestrzeń nad geberitem służy do składowania podręcznych kosmetyków. Wšski słupek w rogu przy stelażu wc to miejsce na ręczniki. Pralkę zabudowałam fornirowanš szafkš od podłogi do sufitu. Znajdzie się w niej miejsce na œrodki czystoœci, proszki, miski i wiadra. Łazienka będzie dobrze doœwietlona oœwietleniem sufitowym. Zaproponowałam również dodatkowe nastrojowe oœwietlenie ledowe w cokole wanny oraz nad œcianš pokrytš tynkiem strukturalnym. Wydaje mi się, że założenia projektu łazienki Państwa K. zostały osišgnięte. (projekt łazienki) Co na to pani Ewa: - Projekt bardzo się nam podoba. Na pewno skorzystamy ze wskazówek pani architekt. Czytelniczka zapowiada, że remont chciałaby zakończyć do końca tego roku.  Liczymy, że pokaże efekty na zdjęciach. Czekamy na kolejne listy od czytelników: nieruchomosci@rp.pl
ródło: ekonomia24

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL