Prenumerata 2018 ju˜ż w sprzedża˜y - SPRAWD˜!

Styl życia

Naukowa analiza cudu

EAST NEWS
Który okres można nazwać złotš epokš wina? Œredniowiecze pracujšce w klasztornej ciszy nad nowymi odmianami? Hulaszczy renesans z pantagruelicznym pragnieniem? Racjonalne oœwiecenie?
Wielu ludzi żywi przekonanie, że dawniej wino było lepsze – bo przecież dawniej wszystko było lepsze: dzieci grzeczniejsze, szkoły porzšdniejsze... błšd. Obecnie, w dobie komputerów i mechanizacji rolnictwa, wino jest o niebo lepsze, niż bywało jeszcze cztery, pięć dekad temu. Dopiero teraz, dzięki nauce, nowoczesnej naukowej enologii, to co dawniej udawało się sporadycznie – a więc znakomite wino – teraz udaje się prawie zawsze. Dziœ nieudany proces fermentacji należy do rzadkoœci, to ewenement studiowany jak kuriozum. Jakoœć wina zawsze poddawano osšdowi. Zanim rozpowszechniły się nowoczesne naukowe laboratoria bezlitoœnie i beznamiętnie analizujšce każde, nawet najdroższe, najsłynniejsze i najlepsze wino, jedynym sposobem oceny były kiperskie umiejętnoœci degustatorów. Bywali i bywajš genialni kiperzy, ale sš to artyœci, o których goršczkowo zabiegajš słynni restauratorzy, lecz nie współczesne laboratoria. Dlaczego? Ponieważ zwykli laboranci potrafiš dokonać bezbłędnej analizy wina, wychwycić jego wady, niedocišgnięcia, wskazać cechy, podać prognozę na przyszłoœć opartš na analizie przebiegu reakcji chemicznych.
[wyimek]Oczywiœcie, że Bóg był dziecinnie naiwny, dajšc wino człowiekowi; gdybym ja był Bogiem, zachowałbym recepturę wyłšcznie dla siebie (Teophile Gautier)[/wyimek] Jeœli wino jest cudem, a jest nim, to w znacznej mierze dzięki cudowi chemii. Laboratorium enologiczne jest takim miejscem, w którym w majestacie nauki bada się cud. Dzięki naukowym analizom winiarze potrafiš rezygnować z połowy zbiorów danego roku, gdy majš dowód, że ta połowa nie spełnia ich wymogów. Taka dyscyplina była dawniej nie do pomyœlenia. Dlatego, mówišc bez ogródek, obecne czasy to epoka wspaniałego rozkwitu winiarstwa, epoka win, jakich nasi przodkowie nieczęsto kosztowali. Wino jako kalorie - szklaneczka whisky 80 ml – 384 kalorie - kieliszek koniaku 40 ml – 192 kalorie - szklanka piwa 330 ml – 132 kalorie - kieliszek kir 100 ml – 80 kalorii - kieliszek porto 70 ml – 80 kalorii - szklaneczka cidru 150 ml – 60 kalorii - kieliszek wytrawnego wina 70 ml – 49 kalorii 1 kieliszek wytrawnego wina (70 ml) odpowiada: >450 g sałaty >90 g mleka tłustego >63 g dorady >60 g makaronu, ryżu >33 g jajka, kurczaka >26 g wołowiny >20 g chleba >15 g szynki >10 g whisky, koniaku >9 g czekolady >8 g masła >5,5 g oliwy
ródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL