Prenumerata 2018 ju˜ż w sprzedża˜y - SPRAWD˜!

Styl życia

Gdy dom pachnie chlebem

EAST NEWS
Chrupišca skórka, miękisz, który nie przypomina waty. I ten smak. Wiele osób wypieka dziœ chleb dla siebie
Już przy wejœciu do supermarketu zapach chleba zachęca do zakupów. Ale gdy potem chleb znajdzie się w domu, okazuje się często, że prawdziwy jest tylko właœnie zapach. Wnętrze złocistych bułek i bochenków kryje miękisz jak wata szklana lub trociny. Do tego dodane polepszacze i inne sztuczne dodatki, dzięki którym pieczywo można produkować szybciej, wydajniej i taniej. Jak na złoœć takie przemysłowe pieczywo to często jedyne, co nam pozostaje, bo małych piekarni jest coraz mniej. Gdziekolwiek pojawiajš się butikowe piekarenki kuszšce tradycyjnymi chlebem, zawsze przed nimi stojš kolejki. Zapewne właœnie tęsknota za zakodowanym w naszej pamięci smakiem prawdziwego chleba jest powodem, dla którego coraz więcej osób decyduje się na jego pieczenie w domu. Maszyny do pieczenia reklamowane sš w telewizji, bo zjawisko domowego pieczenia stało się wœród kobiet niezwykle popularne, żeby nie powiedzieć modne. [srodtytul]Proporcje oczywiste[/srodtytul]
Andrzej Fiedoruk, współautor ksišżki „Księga chleba” (wydawnictwo Zysk i S-ka) zauważa: „...w dawnych ksišżkach kucharskich bardzo rzadko pojawiały się przepisy dotyczšce wypieku chleba. Dlaczego? To proste – chleb traktowano jako standard wyżywienia i nikomu do głowy nie przychodziło zamieszczać receptury wypieku”. Chleb kupowało się u sprawdzonego po sšsiedzku piekarza. A gdy wypiekano go w domu, wiedzę o proporcjach składników i sposobie postępowania chłonęło się niejako przez osmozę. Dzisiaj niewiele osób takš wiedzš może się pochwalić, a zwłaszcza wyniesionš z domu, zdobytš podczas podpatrywania mamy czy babci formujšcej bochenki. [srodtytul]Takie proste[/srodtytul] Z pomocš przychodzš ksišżki, blogi oraz… znajomi, którzy już opanowali tę sztukę. Od nich można dostać przepisy, porady czy wreszcie – jeœli marzy nam się dobry razowiec – słoik gotowego zakwasu. – O pieczeniu chleba myœlałam już od dawna, aż wreszcie koleżanka wręczyła mi prosty przepis – mówi „Rz” Monika Szklarz, specjalistka ds. PR w korporacji. Przepis okazał się wręcz banalnie prosty: wymieszać składniki, odstawić ciasto do wyroœnięcia, włożyć je do piekarnika. Teraz, mimo codziennych obowišzków, piecze regularnie. Współczesne domowe piekarnictwo oczywiœcie różni się od dawnego. W miejskich mieszkaniach nie ma pękatych murowanych pieców chlebowych. Nikt nie rozpali polan z liœciastego drewna, by potem, po wygarnięciu żaru, wypiekać bochenki. Nikt z resztek ciasta wyskrobanych z dzieży nie upiecze tzw. poskrobka, któremu przypisywano czasem magiczne właœciwoœci i nakazywano zostawiać w piecu aż do następnego wypieku. Z braku pieców, domowi piekarze stosujš różne triki, by ze zwykłego piekarnika wyjšć bochenek o złotej, chrupišcej skórce. Niektórzy wkładajš do œrodka naczynie z wodš albo kostkami lodu, inni piekš ciasto w żeliwnych lub glinianych brytfankach. Tym, którzy idš po linii najmniejszego oporu i których przeraża ugniatanie ciasta – pomóc mogš specjalne maszyny. Nie tylko wyrabiajš ciasto, ale od razu je piekš. Sprawdzajš się do pieczenia prostych drożdżowych bochenków. „Piekarz” musi tylko wrzucić potrzebne składniki do „dzieży”. I właœnie to rozwišzanie, choć pielęgnujšcym tradycje może się wydać drogš na skróty, jest doœć popularne wœród osób rozpoczynajšcych przygodę z pieczeniem. Jednak im więcej doœwiadczenia i chlebów z maszynki, tym większa ochota na coœ bardziej skomplikowanego. Recepta na powodzenie to dokładne przeczytanie przepisu i cierpliwoœć. Nie wszystko zawsze wychodzi za pierwszym razem. Jednak zagorzałych piekarzy amatorów to nie zraża. – Nie zdarzyła mi się chwila, bym chciała powiedzieć: koniec, to ostatni chleb, jaki piekę – przyznaje w rozmowie z „Rz” Alicja Moœcińska, autorka popularnego blogu Kuchnia Alicji ([link=http://kuchniaalicji.blogspot.com]kuchniaalicji.blogspot.com[/link]). Chlebowemu hobby oddaje się od wielu lat. – Uwielbiam piec chleby i bułki, bardzo mnie to uspokaja. Dodaje, że sama prawie nie kupuje już chleba w sklepie. – Ale domownikom czasem się to zdarza. Nie zawsze mogę zrobić chleb wtedy, kiedy bym chciała. I chociaż te, które kupujemy, pochodzš z dobrej piekarni, wolimy własne”. [ramka][srodtytul]Smaku chleba szukaj w sieci[/srodtytul] Gdy ktoœ po raz pierwszy chce spróbować pieczenia chleba w domu, warto zajrzeć do Internetu – na fora kulinarne oraz na blogi domowych piekarzy. Z polskich blogów polecamy: Pracownię Wypieków Liski ([link=http://pracowniawypiekow.blogspot.com]pracowniawypiekow.blogspot.com[/link]), blog chlebowy Tatter ([link=http://piekarniatatter.blogspot.com]piekarniatatter.blogspot.com[/link]), a także stronę www.chleb.info.pl Małgorzaty Zielińskiej, autorki ksišżek „Domowa piekarnia” i „Drożdżowe wypieki”. W nich można się dowiedzieć wszystkiego o zakwasie, mškach i technikach wypieku chleba, a autorki chętnie odpowiadajš na pytania i wštpliwoœci pojawiajšce się w komentarzach pod wpisami. W sieci organizowane sš nawet akcje wspólnego pieczenia. Jednš z nich jest np. Bread Baker Apprentice Challenge ([link=http://pinchmysalt.com/the-bba-challenge/]pinchmysalt.com/ the-bba-challenge[/link]), której uczestnicy biorš na warsztat przepisy z kultowej w tych kręgach ksišżki „Bread Baker Apprentice” Petera Reinharta. W polskiej blogosferze chyba najpopularniejszš akcjš jest „Weekendowa piekarnia” założona przez kulinarnš blogerkę Alicję Moœcińskš ([link=http://kuchniaalicji.blogspot.com]kuchniaalicji.blogspot.com[/link]) Obecnie prowadzš tę akcję autorki blogu: Gospodarne Szczęœcie ([link=http://gospodarneszczescie.blogspot.com]gospodarneszczescie.blogspot.com[/link]). Co weekend gospodarz danej edycji wybiera dwa lub trzy przepisy na chleby lub bułeczki ze œwiata (od swojskiego razowca na zakwasie po grecki chleb z oliwkami), opisuje ich wykonanie i radzi, na co zwracać uwagę. Od kilku miesięcy działa także Weekendowa Piekarnia po Godzinach ([link=http://piekarniapogodzinach.blogspot.com]piekarniapogodzinach.blogspot.com[/link]), w której większy nacisk kładzie się na doskonalenie umiejętnoœci, a nie tylko zabawę we wspólne pieczenie. Jeœli zainteresuje nas historia chleba, warto zajrzeć na stronę Muzeum Chleba w Radzionkowie ([link=http://muzeum-chleba.pl]muzeum-chleba.pl[/link]), na której można obejrzeć stare dzieże, krajalnice i inne eksponaty zwišzane z piekarnictwem. [i]—m.m.[/i][/ramka]
ródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL