Prenumerata 2018 ju˜ż w sprzedża˜y - SPRAWD˜!

Wiadomoœci

Zdrowsza niż cukier

archiwum prywatne
Największš zaletš stewii jest to, że jej słodycz nie pochodzi od cukru i nie ma żadnego negatywnego wpływu na diabetyków - mówi Grzegorz Wasiluk, pionier uprawy stewii w Polsce
Rz: Koncern Coca-Cola zdecydował, że w Polsce w napoju Sprite cukier zostanie zastšpiony stewiš. To doœć mało znana roœlina nad Wisłš... Grzegorz Wasiluk: W ostatnich kilku latach coraz więcej o niej się mówi, więc już nie jest tak Ÿle. Największš zaletš stewii jest to, że jej słodycz nie pochodzi od cukru i nie ma żadnego negatywnego wpływu na diabetyków. Ludzie chorzy na cukrzycę mogš zatem sięgać po niš praktycznie bez ograniczeń. To jest krzew?
Nie, to roœlina zielna, dorasta do około 90 cm wzwyż, czyli jest dosyć spora. Budowš przypomina pokrzywę, z tš tylko różnicš, że ma mocniejsze pędy. Jak stewia odnajduje się w naszym klimacie? Jej ojczyznš jest Paragwaj, więc nietrudno się domyœlić, że u nas stewia niestety nie jest w stanie wytrzymać zimy. Natomiast poza zimš roœnie w naszym klimacie bardzo dobrze – uprawiana w Polsce jest dużo słodsza, bo mamy dłuższy dzień w lecie i dzięki dłuższemu nasłonecznieniu gromadzi się w niej więcej substancji odpowiedzialnych za słodki smak. Wygrywamy jakoœciowo, jednak koszty produkcji sš bardzo duże, bo co roku trzeba stewię sadzić od nowa. Produkcja masowa więc odpada... Polecam uprawiać jš we własnym ogródku, dla siebie i rodziny. Z 20 posadzonych roœlin otrzymuje się kilogram suszonych liœci, a to dla przeciętnej czteroosobowej rodziny zapas na okršgły rok. Można jš uprawiać w doniczkach? Oczywiœcie, ale stewia potrzebuje dużo œwiatła i najlepiej, by spędzała całe lato z bezpoœrednim dostępem do słońca. Jeżeli  chcemy jš uprawiać w doniczce, to trzymajmy jš na balkonie. Dobrze, posadziliœmy stewię i co teraz? Warto wiedzieć, że ze zbiorami najlepiej poczekać do ostatniego dzwonka, bo im póŸniej zbierzemy, tym liœcie będš słodsze. Zbieramy więc tuż przed przymrozkami, w paŸdzierniku czy nawet póŸniej. Liœcie oddzielamy od pędów, bo tylko liœcie sš słodkie. Należy dobrze je umyć i wysuszyć. Co potem? Możemy je dorzucać do przyrzšdzanych potraw podczas gotowania, ale możemy też zaparzyć je jak herbatę. Otrzymamy wtedy bardzo słodki wywar, który przetrwa w lodówce nawet kilkanaœcie dni. I tym słodzimy jak cukrem. Zresztš najlepsze uprawiane w Polsce odmiany stewii rzeczywiœcie sš w smaku bardzo bliskie cukrowi i praktycznie nie czuć specyficznego gorzkiego posmaku, jaki ma stewia naturalnie występujšca w Paragwaju. Dlatego do uprawy polecam sadzonki jak najlepszej jakoœci, by potem nie być zawiedzionym. Coca Cola robi rewolucję z popularnym napojem w Polsce
ródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL