Medycyna i zdrowie

Wpływ kawy na zdrowie. Badanie: Przedłuża życie

Pixabay
Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Warto wiedzieć, że mała czarna, duża i gorąca z kofeiną lub bezkofeinowa kawa ma doskonały wpływ na nasz organizm.

Przypominamy tekst z lipca 2017

Badanie przeprowadzone na 215 tys. respondentów w wieku od 45 do 75 lat dało zaskakujące wyniki. Jedna filiżanka kawy dziennie zwiększa szanse na dłuższe życie aż o 12 proc. To bardzo dobry powód, by zacząć od niej każdy dzień. Dla osób, które piją trzy kawy dziennie wiadomości są jeszcze lepsze. Mają o 18 proc. większe prawdopodobieństwo, że będą cieszyć się zdrowiem dłużej niż osoby, które wybierają inne napoje.

Uczestnikami badania byli afrykańscy i japońscy Amerykanie, Latynosi i biali. Dane zostały skorygowane ze względu na wiek, płeć, pochodzenie etniczne, nawyki związane z paleniem, edukację, wcześniej przebyte choroby, aktywność fizyczną i spożywanie alkoholu. Średni okres obserwacji uczestnika badania wynosił 16 lat.

Okazało się, że w tej ogromnej grupie picie kawy wiąże się z mniejszym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca, raka, udaru mózgu, cukrzycy, chorób układu oddechowego i nerek.

– Mniejsza śmiertelność była niezależna od tego, czy badani pili zwykłą czy bezkofeinową kawę. Płynie z tego wniosek, że kofeina nie ma z tym nic wspólnego – mówi Veronica W. Setiawan, współautorka badania i profesor nadzwyczajny medycyny profilaktycznej University of Southern California. – Nie możemy z całą pewnością stwierdzić, dlaczego picie kawy przedłuża życie, ale widzimy, że jest jakiś związek. Jeśli lubisz pić kawę, pij! Jeśli nie jesteś kawoszem, musisz rozważyć, czy nie zmienić przyzwyczajeń.

Wyniki opublikowane 11 lipca w periodyku “Annals of Internal Medicine", pochodziły z wieloetnicznego badania kohortowego – wspólnego wysiłku Centrum Onkologii Uniwersytetu na Hawajach i Szkoły Medycznej w Keck (USC). Ta szeroko zakrojona inicjatywa miała zbadać czynniki ryzyka zachorowań na raka.

– Do tej pory istniało niewiele danych na temat związku pomiędzy konsumpcją kawy i śmiertelnością wśród nie białych – twierdzi Setiawan. Takie badania mają duże znaczenie, ponieważ styl życia i ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne mogą się znacznie różnić w zależności od rasy i pochodzenia, a wnioski z obserwacji jednej grupy niekoniecznie dotyczą innych. Związek między piciem kawy a długością życia był widoczny we wszystkich badanych grupach etnicznych.

Poprzednie obserwacje przeprowadzone m.in. przez USC wykazały, że picie kawy można skojarzyć z obniżeniem ryzyka wystąpienia raka, cukrzycy, w tym typu 2, schorzeń wątroby, narządów rodnych, choroby Parkinsona i innych chorób przewlekłych.
– Kawa zawiera wiele przeciwutleniaczy i związków fenolowych, które odgrywają ważną rolę w zapobieganiu nowotworom – tłumaczy Setiawan. – Choć badanie nie wykazuje związku przyczynowo-skutkowego ani nie wskazuje, które substancje chemiczne zawarte w kawie mogą czynić z niej “eliksir życia”, to jasne jest, że kawa może być włączona do zdrowej diety i stylu życia.

Źródło: rp.pl

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL