Dlaczego należy wydawać paragon fiskalny, a nie kelnerski

aktualizacja: 13.08.2017, 20:30
Foto: Fotolia.com

W komunikacie z 18 lipca 2017 r. Ministerstwo Finansów wyjaśniało, jakie są zasady wydawania paragonów fiskalnych w branży gastronomicznej oraz jakie obowiązki spoczywają na przedsiębiorcy i jego pracownikach.

REDAKCJA POLECA
19.07.2017
VAT: fiskus ostrzega kelnerów
18.07.2017
MF ostrzega kelnerów: klient ma dostać paragon fiskalny, a nie tylko kelnerski
kariera
Zamożny Polak - ile zarabia?

Resort przestrzegał też przed konsekwencjami, które grożą za niestosowanie się do przepisów prawa i zapowiedzieliśmy kontrole prawidłowości fiskalizacji obrotu w gastronomii.

Kontrole takie zostały rzeczywiście przeprowadzone. Ich efektem, w ciągu zaledwie jednego dnia w centrum Warszawy, było wymierzenie grzywien o wartości kilkudziesięciu tysięcy złotych.

Dlatego ministerstwo ponownie zwraca uwagę na to, że szczególnie naganne, zwłaszcza w stosunku do młodych osób, które rozpoczynają pracę, są przykłady nieuczciwości ze strony ich pracodawców. Polegają one na praktykowaniu i nakłanianiu do czynów karalnych, jakimi są nieewidencjonowanie obrotu na kasie fiskalnej i wydawanie tzw. rachunków czy paragonów kelnerskich zamiast paragonów fiskalnych.

Kontrole będą kontynuowane, szczególnie w ośrodkach, w których latem skupia się życie turystyczne.

POLECAMY

KOMENTARZE